BEZ DLAKE NA JEZIKU: POPOVIĆ PROGOVORIO ŠTA MISLI O "PRVOM GLASU SRBIJE"!
Direktor Grand produkcije iskreno o rivalskom takmičenju, na rivalskoj televiziji!
Saša Popović je čovek od koga potiču sve zvezde folk muzike. On ih nalazi i od njih stvara ono što oni jesu. Ali ima i mišljene o suparničkom takmičenju "Prvom glasu Srbije" i kaže da su svi ljudi koji su sada tamo prvo bili na grandovim audicijama.
- Ne gledamo ih tako, jer se ne bavimo istim muzičkim žanrom. Mi smo orijentisani na folk i lagani pop. Drugo, njihovo takmičenje traje tri i po meseca i oni od pevača ne prave zvezde, ne bave se njihovim karijerama i nastupima. Kandidati koji su se prijavili za "Prvi glas Srbije" bili su pre toga na audicijama za "Zvezde Granda". Gotovo svako ko se bavi ovim poslom, a želi da izađe iz anonimnosti, okušao je sreću kod nas - rekao je Popović.
Saša Popović: I "Zvezde Granda" dignu nos čim osete popularnost
Direktor "Grand produkcije" Saša Popović godinama važi za najvećeg maga šou-biznisa na našim prostorima. Osporavan i hvaljen, prvi čovek najuticajnije diskografske kuće u Srbiji, u intervjuu za "Novosti" ističe da je ponosan na projekat "Zvezde Granda" i da mladi pevači imaju tretman kakav ne bi mogli nigde da dobiju. Mada je nameravao da medijsko delovanje proširi i na televiziju Avala, odustao je od toga.
I "Zvezde Granda" imaju crtu karakterističnu za estradu - dignu nos čim osete popularnost: Saša Popović
- Sve je "puklo" u poslednjem trenutku, jer jedan od naših partnera nije mogao da dobije kredit od oko sedam miliona evra, koliko su iznosila stvarna zaduženja Avale - rekao je za "Večernje novosti" Popović. - Naša ideja je bila da formiramo novo rukovodstvo i da se podigne rejting, jer bez gledanosti nema ni para. Iz izveštaja revizorske kuće mogao sam da vidim da zaposleni na Avali nisu primali platu gotovo godinu dana. Osmislili smo dobar program, tako da smo za godinu dana mogli da podignemo rejting i da dođemo na nulu. Presudio je isključivo finansijski faktor, jer su zaduženja bila zaista velika. Nikakve druge priče nisu bile u igri. Zaposleni su bili zadovoljni našim dogovorom, verovali su u to, baš kao i ja.
Da li je tu kraj vaših ambicija što se tiče osnivanja televizije? - Pored Avale, druga opcija je bila da "Grand produkcija" pokrene satelitski program, što ćemo i učiniti. Planiramo da to realizujemo već na proleće.
Iako ste rekli da će ovo biti poslednja sezona "Zvezda Granda", ipak ste nastavili sa takmičenjem. Zašto? - Najavili smo kraj serijala, jer smo iscrpli tu decu, a drugi razlog je to što smo se plašili da li će posle sedme sezone narod i dalje želeti da gleda ovo takmičenje. Kada je počela nova sezona videli smo da se emisija prati nesmanjenom žestinom. Samo na završnoj audiciji imali smo 200 kandidata, tako da već imamo više od polovine takmičara za narednu sezonu. Nema razloga da stanemo.
Zar ne mislite da bi kvantitet mogao da potisne kvalitet? - Naravno! Ali posle jedne sezone, koja traje deset meseci, ne možete tek tako da ih pustite da odu i da se fokusirate samo na pobednike, jer i među drugim kandidatima ima potencijala. Ne mogu svi da isplivaju i budu u vrhu. Vreme će pokazati ko je predodređen da bude zvezda.
Šta se dešava sa "Zvezdama" kada im istekne ugovor? - Oni sa nama potpisuju ugovor na devet godina. Posle toga pevači su potpuno slobodni da se bave ovim poslom onako kako smatraju da treba. Međutim, u neformalnom razgovoru sa njima shvatio sam da će mnogi želeti da im "Grand" i dalje ugovara nastupe i da budu pod okriljem naše kuće. Ne verujem da bi bilo ko od njih hteo da samostalno traži menadžere.Ko je više profitirao: "Grand" ili mlade zvezde? - Priča o tome da eskploatišemo pevače je suluda i zlonamerna. Slavica Ćukteraš i Tanja Savić radile su za 25-30 evra pre nego što su došle kod nas. Tanja je u međuvremenu kupila kuću u Malom Mokrom Lugu, Slavica stan, Darko Filipović je kupio dva stana! Svi voze dobre automobile i stekli su popularnost. Da se razumemo, "Grand produkcija" je ove godine svela odnos raspodele novca na 70:30, u korist pevača. Ranije je taj odnos bio 50:50, s tim da "Grand" taj novac dalje ulaže u njihove pesme i karijeru.
Šta im savetujete, a šta najviše zamerate? - Pre nego što stanu na scenu uplašeni su, ali i fascinirani čitavom pričom i uradili bi sve šta im kažete. Međutim, svi imaju istu crtu koja je karakteristična za estradu: dignu nos čim osete popularnost. Posle dve-tri emisije, pevač je u svom mestu zvezda, a da ne pričam o tome šta se događa kad stigne do finala, pa krenu turneje, slikanja, nastupi i zarade. Umisle da su zvezde, ali mi smo tu da ih polijemo hladnom vodom i spustimo na zemlju. Pokušavamo da im objasnimo da je najvažnije ostati onakav kakav si. To smo naučili od našeg pokojnog menadžera Rake Đokića, koji nam je na početku karijere, kada smo snimili "Čačak, Čačak", rekao da će raditi sa nama pod uslovom da ostanemo onakvi kakvi smo bili kada smo krenuli iz rodnog mesta i da ne računamo na njega ako se promenimo i "uzvezdimo".
Smatrate li "Prvi glas Srbije" konkurencijom? - Ne gledamo ih tako, jer se ne bavimo istim muzičkim žanrom. Mi smo orijentisani na folk i lagani pop. Drugo, njihovo takmičenje traje tri i po meseca i oni od pevača ne prave zvezde, ne bave se njihovim karijerama i nastupima. Kandidati koji su se prijavili za "Prvi glas Srbije" bili su pre toga na audicijama za "Zvezde Granda". Gotovo svako ko se bavi ovim poslom, a želi da izađe iz anonimnosti, okušao je sreću kod nas.
Nedavno ste dali intervju za francuski Kanal 5, šta ih je najviše zanimalo? - Kanal 5 istražuje folk muziku na našim prostorima, a najviše ih je interesovao način na koji tretiramo mlade talente i šta se dešava sa njima kada se takmičenje završi. Ni u svetu ih tako ne tretiraju.
Snimali ste albume i kao pevač, kako danas gledate na taj period vaše karijere? - Mladost - ludost, mada tiraži tih albuma nisu bili zanemarljivi za to vreme. Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, "Slatki greh" je bio među prvim bendovima koji su se raspali. Razmišljao sam tada šta bih mogao sam da radim i počeo sam da snimam albume. Rado se sećam tog perioda.
Tamburaši za dušu Da li je istina da privatno slušate muziku koja je potpuno drugačija od one koju lansira "Grand"? - Mi pratimo trendove i muzički točak mora da se okrene. U autu često slušam Zvonka Bogdana, volim tamburašku muziku. Moja porodica je imala tamburaški orkestar, pa sam uz tu muziku odrastao. Volim lagane note koje me opuštaju - priznaje Saša.
Kum nije dugme, ali ova izreka igleda ne važi i za kumstvo koje je sklopljeno između Jašara Ahmedovskog i Saše Popovića, koji se sedam godina nisu čak ni sreli.
Sebe nisam video u okruženju u kojem se on nalazi, sa kvaziprijateljima: Jašar Ahmedovski | Foto: Vladislav Mitić - Teško ljudi mogu da razdvoje privatno od poslovnog, što je zapravo glavni problem. Verovatno su moj prelazak iz “Granda” u drugu diskografsku kući mnogi protumačili kao da sam kumu zabio nož u leđa.
To nema veze s istinom. Nisam ja Saleta uzeo za kuma zato što je on direktor “Granda”, već zato što smo imali toliko toga zajedničkog, lepog, voleo sam ga kao prijatelja. Eto, nismo se dugo čak ni slučajno sreli. Ima već sedam godina kako se nismo videli, ne javljaju se Popovići, ali ni Ahmedovski. Baš je bezveze, ali ni kumstva nisu kao što su nekad bila, sve je devalviralo - rekao je Ahmedovski za “vesti onlajn” i dodao da je napustio “Grand” jer nije mogao da trpi naređenja kada i kako treba da se pojavljuje po emisijama.
Razišli se bez svađe: Popović | Foto: Oksana Krutenjuk
- Između nas dvojice nije bilo nijedne ružne reči, a kamoli svađe. Ipak, prekinuli smo sve kontakte. Sebe nisam video u okruženju u kojem se on nalazi, sa kvaziprijateljima, ljudima koji mu povlađuju, lažno se smeškaju, ulaguju se... Svojevremeno sam objavio CD za “Grand”, ali posle nekoliko gostovanja u njihovim emisijama brzo sam shvatio da ja to ne mogu. Upravo zbog cele te mašinerije i lažnjaka na svakom koraku. Ne podnosim da mi neko naređuje kada ću i gde da se pojavim - kaže Jašar, koji sprema novu pesmu.
ZNA LI SAŠA POPOVIĆ ZA OVO: OBEZBEĐENJE "ZVEZDA GRANDA" NAPRAVILO PROBLEM ČLANU ŽIRIJA! (FOTO)
U jednom trenutku na snimanju emisije došlo je do koškanja a zatim i do rasprave. Pitanje je gde je za to vreme bio direktor "Granda"?
Poznati srpski kompozitor Milutin Popović Zahar ušao je u oštru raspravu sa obezbeđenjem u studiju tokom snimanja "Zvezda Granda". Naime, nastao je problem jer nisu bila obezbeđena mesta za ljude koji su došli sa njim. Obezbeđenje je Zaharovo društvo slalo nazad, što oni nisu hteli da prihvate. Na kraju je kompozitor izgubio nerve na raspravu i samo odjednom uzviknuo: "Dosta!".
USUDIO SE: POPOVIĆ U SRED EMISIJE ZAPRETIO BRENI!?
Direktor "Grand produkcije" je uradio nešto potpuno neočekivano!
Naime, tokom snimanja emisije "Zvezde Granda" folk diva Lepa Brena se raspričala sa ostalim članovima žirija. "Divan" u žiriju prosto nije mogao da ne primeti direktor Granda i supervizor snimanja ovog šoa Saša Popović, koji je u jednom trenutku, tokom pauze, intervenisao sledećim rečima:
– Breno, molio bih te da se umiriš i da smanjiš priču, da ne bih sada pozvao Bobu Živojinovića da dođe, upozorio je Popović svoju veliku prijateljicu i poslovnu saradnicu sa kojom deli vlasništvo u Grandu.
Naravno, nije bilo to pravo upozorenje i pretnja, već se Popović samo našalio, što je i uspeo, jer se potom začuo smeh u publici.
SUPRUGA "OFIRALA" SAŠU POPOVIĆA PRED KAMERAMA: "SKAČEMO S KREVETA, MENJAMO POZICIJE"
Kad je završila svoje izlaganje, direktor "Granda" bio je potpuno zaprepašćen.
Jelena Bačić Alimpić bila je presrećna što je ugstila Sašu Popovića u emisiji "Dobro veče Srbijo" jer joj je, kako kaže, za to bilo potrebdno čak 20 godina! Za direktora "Grand produkcije" priredila je brojna iznenađenja, a jedno od njih bio je razgovor sa njegovom suprugom, pevačicom Suzanom JOvanović. Ona se baš raspričala, pa je otkrila zaista svašta!
- Mnogo voli da gleda sport. Kada gledamo Noleta skačemo s kreveta, menjamo pozicije ako sam ja na trosedu, on na fotelji pa obrnemo, počela je ona svoje izlaganje.
Suzana je još otkrila kako je u poslednje vreme Saša postao ljubomoran, zapitkuje je gde je bila, zašto se tako sredila i našminkala, i da će morati njega da pitaju kako bi saznali da li tako zaista misli ili je to šala.
- Saša kad je besan grmi kuća, svi se sklanjamo kao miševi u mišju rupu! - otkrila je ona, a zatim je spomenila i da je prema svojoj ćerki počeo da se ponaša kao Nikola Kojo u filmu "Mi nismo anđeli 2".
- Vidi, kad dođem kući prvo što moram da pitam ženu šta joj to znači skačemo s troseda na krevet, s kreveta na trosed, prokomentarsao je Saša potpuno zbunjen.
DA LI STE ZNALI: SAŠA POPOVIĆ JE JEDINO NJOJ OMOGUĆIO TAKVU POZICIJU U „ZVEZDAMA GRANDA“!
Jedino je njoj direktor "Grand produkcije" omogućio da radi, ono što drugima ne dozvoljava.
Naime, mnogi ne znaju da je Ivana Selakov 2005. godine učestvovala na audiciji za „Zvezde Granda“ i tada se nije proslavila. Kako je ona otkrila za Smedia portal, tada je bila jako loša što se repertoara tiče i ne čudi je što tada nije bolje prošla.
–Tada sam bila u nekom pop i rok fazonu. Nisam uopšte znala da pevam folk muziku. Vremenom sam ja naučila narodnjački repertoar. Skoro mi je Saša Popović rekao kako sam ja jedina koja je bila u „Zvezdama Granda“ i koja danas u žiriju presuđuje kandidatima ovog takmičenja, izjavila je Ivana Selakov za naš portal.
Međutim, svima je nama poznato da je Ivana danas uspešnija pevačica nego bilo koja zvezda „Granda“ pojedinačno. Iz godine u godinu beleži nove hitove u svojoj karijeri i sigurno je i direktoru „Grand produkcije“ danas žao što Ivana nije u njegovom jatu.
Saša Popović "diriguje" na snimanju Grand šoua: Ajmo levo-desno! Diži ruke! Pevaj!
Ajmo, igrajte! Dižite ruke, pevajte! Pomerite se levo, ne levo, desno se pomerite! Je l‘ treba godinama da vas učim gde da stanete?! - vikao je Saša Popović pevačima na snimanju drugog dela novogodišnjeg „Grandovog“ programa.
Džej koncentrisan, dame nasmejane
Poznat kao surovi profesionalac koji ne podnosi neodgovornost, vidno iznerviran što je većina pevača kasnila na snimanje, Popović nije štedeo reči, a ni glas. Iz sve snage je vikao kako bi snimanje, konačno, nakon sedam sati uspelo da se završi.
Po dolasku u studio, zatekli smo haotičan prizor: pevači, sa svojim stilistima i šminkerima užurbano ulaze, kasne... neki su zaboravili leptir-mašne, pripadnice lepšeg pola preobuvaju se, neki ispijaju viski u kafiću u studiju.
- Valja se malo. Hladno je, a i Nova je godina. Treba zaliti - pravdaju se Joca Stefanović, Darko Lazić i Darko Filipović, dok se Kaća Živković, Ivana Selakov i Ana Sević žale na visinu štikli i na stajanje.
Red, rad i disciplina: Saša objašnjava gde ko treba da stoji
- Dižite ruke, ajmo, pevaj, osmeh - komanduje Saša Popović kome se u jednom trenutku pridružila i Lepa Brena.
Pevači ga slušaju, rade sve kako on kaže. Odlično ga, kažu, poznaju i ne zameraju mu viku i povišen ton.
- Kada na sceni imate stotinu pevača, a želite da sve izgleda besprekorno, morate da povisite ton. Ne shvatamo to lično i niko mu ne zamera. Da bi emisija bila što bolja, a i da što pre završimo sa snimanjem, slušamo i smejemo se - priča nam Darko Filipović koji ne skida osmeh sa lica.
Seka Aleksić, Šaban Šaulić, Ana Bekuta i Rada Manojlović žale se malo na hladnoću, dok su drugi i gladni. Kada su dobili lanč-pakete, krenula je i šala. A na sceni sve deluje savršeno. Glamurozne haljine, visoke i previsoke štikle, frizure, osmesi, bleštava scenografija, rasveta. Posle sedam sati snimanja, sve je gotovo.
- Bili ste odlični! Najbolji do sada! Izvinite što sam malo vikao, ali morao sam da bismo završili na vreme. Ionako smo kasnili pola sata. Sve je ispalo odlično i hvala vam na svemu - rekao je Saša Popović.
Brena rezervisana Dva sata od početka snimanja, u studio u Košutnjaku stigla je i Lepa Brena. Nije bila preterano raspoložena za fotografisanje, kao ni za razgovor sa novinarima. Sve vreme snimanja ona je samo sedela je pored Saše Popovića i davala sugestije. Tiho i bez mikrofona.
Saša Popović, direktor "Grand produkcije", nesumnjivo je najmoćniji čovek u šou-biznisu. Jedni kažu da je upropastio muziku u Srbiji, a drugi da je dobar primer kako se radom bez učešća u politici i kriminalu može postati uspešan poslovan čovek.
Mi smo pročistili muziku od turcizama i arapskih melodija: Saša Popović
Kakav je osećaj biti najmoćniji čovek u šou-biznisu?
- Ne znam da li sam najmoćniji čovek u šou-biznisu, ali ako ljudi tako kažu, onda to zaista prija. Iako radim posao koji volim, verujte da mi uopšte nije lako. Estrada se u poslednjih 15 godina toliko finansijski srozala da više od polovine pevača jedva preživljava. Diskografija je propala, nosači zvuka se više ne prodaju. Danas pevač može da zaradi samo na nastupu u nekom klubu, ali posla ima sve manje jer narod nema para. Ova naša branša je u veoma teškoj situaciji.
Pripisuje vam se da ste upropastili muziku u Srbiji. - (smeh) Ne bih rekao da sam upropastio muziku u Srbiji, već da je posao koji radim mnogo težak. Prvo nije na Saši Popoviću i jednoj privatnoj produkciji da određuje kulturnu politiku u Srbiji, to bi trebalo da rade Ministarstvo kulture, javni servis i državne institucije. Ali ipak svi upiru prstom u "Grand". Kada je naša produkcija ‘98. počela da radi, zatekli smo muzičku scenu puno turcizama, puno arapskih melodija, indijskih, obrada, krađa, svega... Nismo mogli da utičemo na muziku koju su pevači donosili da objavimo jer su oni snimali ono što im je obezbeđivalo dobre tezge. I tako je bilo sve dok nismo 2003. stvorili "Zvezde Granda". Kada smo napravili ugovor sa tom decom i kada smo mogli da kontrolišemo šta će oni pevati, kako će pevati i koje će pesme snimati, sve je krenulo drugim tokom. Očistiti muziku od svega što smo zatekli bio je jedan dalekosežan, odgovoran i pre svega težak posao. To je proces koji još traje.
Kako će izgledati finalni proizvod?
- Poput muzike 80-ih kada smo imali i kvalitetan i pop i rok i folk. Puno sam učinio da se izbaci turcizam i ostala muzika koja nema veze sa našom narodnom. Sada se stvorio jedan novi muzički pravac koji se omladini sviđa, ali možda se ovim starijima ne dopada.
Na koji način čistite muziku? - Uspeli smo preko "Zvezda Granda" da vratimo kvalitetnu narodnu muziku. U svakoj emisiji pevaju pesme Tome Zdravkovića, Tozovca, Kvake, Cuneta, Lepe Lukić, Silvane... pevaju i izvorne pesme. Ali kada danas snime novu pesmu u tom maniru, ona ne prođe kod publike ma koliko da je reklamiramo. A onda vidiš nekog MC ovog, MC onog, koji radi punom parom. Verujte da sam i ja u nebranom grožđu, jer niko više ne zna kakvu pesmu treba pevač da snimi da bi postala hit i obezbedila mu nastupe, posao i egzistenciju.
Kada bi se preko noći ukinule SMS poruke, šta bi se dogodilo sa vašom imperijom? - Posao sa SMS je odavno pukao. Nekada nam je stizalo stotine hiljada, pa i milioni poruka, ali ljudi su izgubili poverenje nakon brojnih igara na sreću u kojima su bili prevareni. Tu više nema zarade već nam te poruke više služe da vidimo kog kandidata narod hoće. Čak planiram da sledeće godine budu besplatne.
Saša Popović, direktor “Grand produkcije“, nesumnjivo je najmoćniji čovek u šou-biznisu. Jedni kažu da je upropastio muziku u Srbiji, a drugi da je dobar primer kako se radom bez učešća u politici i kriminalu može postati uspešan poslovan čovek. Kakav je osećaj biti najmoćniji čovek u šou-biznisu? - Ne znam da li sam najmoćniji čovek u šou-biznisu, ali ako ljudi tako kažu, onda to zaista prija. Iako radim posao koji volim, verujte da mi uopšte nije lako. Estrada se u poslednjih 15 godina toliko finansijski srozala da više od polovine pevača jedva preživljava. Diskografija je propala, nosači zvuka se više ne prodaju. Danas pevač može da zaradi samo na nastupu u nekom klubu, ali posla ima sve manje jer narod nema para. Ova naša branša je u veoma teškoj situaciji. Pripisuje vam se da ste upropastili muziku u Srbiji. - Ne bih rekao da sam upropastio muziku u Srbiji, već da je posao koji radim mnogo težak. Prvo nije na Saši Popoviću i jednoj privatnoj produkciji da određuje kulturnu politiku u Srbiji, to bi trebalo da rade Ministarstvo kulture, javni servis i državne institucije. Ali ipak svi upiru prstom u “Grand”. Kada je naša produkcija ‘98. počela da radi, zatekli smo muzičku scenu puno turcizama, puno arapskih melodija, indijskih, obrada, krađa, svega… Nismo mogli da utičemo na muziku koju su pevači donosili da objavimo jer su oni snimali ono što im je obezbeđivalo dobre tezge. I tako je bilo sve dok nismo 2003. stvorili “Zvezde Granda”. Kada smo napravili ugovor sa tom decom i kada smo mogli da kontrolišemo šta će oni pevati, kako će pevati i koje će pesme snimati, sve je krenulo drugim tokom. Očistiti muziku od svega što smo zatekli bio je jedan dalekosežan, odgovoran i pre svega težak posao. To je proces koji još traje. Kako će izgledati finalni proizvod? - Poput muzike 80-ih kada smo imali i kvalitetan i pop i rok i folk. Puno sam učinio da se izbaci turcizam i ostala muzika koja nema veze sa našom narodnom. Sada se stvorio jedan novi muzički pravac koji se omladini sviđa, ali možda se ovim starijima ne dopada. Na koji način čistite muziku? - Uspeli smo preko “Zvezda Granda” da vratimo kvalitetnu narodnu muziku. U svakoj emisiji pevaju pesme Tome Zdravkovića, Tozovca, Kvake, Cuneta, Lepe Lukić, Silvane… pevaju i izvorne pesme. Ali kada danas snime novu pesmu u tom maniru, ona ne prođe kod publike ma koliko da je reklamiramo. A onda vidiš nekog MC ovog, MC onog, koji radi punom parom. Verujte da sam i ja u nebranom grožđu, jer niko više ne zna kakvu pesmu bi trebalo pevač da snimi da bi postala hit i obezbedila mu nastupe, posao i egzistenciju. Kada bi se preko noći ukinule SMS poruke, šta bi se dogodilo sa vašom imperijom? - Posao sa SMS je odavno ‘pukao’. Nekada nam je stizalo stotine hiljada, pa i milioni poruka, ali ljudi su izgubili poverenje nakon brojnih igara na sreću u kojima su bili prevareni. Tu više nema zarade već nam te poruke više služe da vidimo kog kandidata narod hoće. Čak planiram da sledeće godine budu besplatne. Priča se da ste bili u vez sa svim pevačicama na estradi? - Pustite to, jer nema veze sa istinom. Čujem i ja priče da mlade pevačice spavaju sa čelnicima “Granda” da bi uspele. Raditi tako nešto značilo bi seći granu na kojoj sediš. Ja sam 16 godina u srećnom braku sa mojom suprugom Suzanom i imam divnu porodicu, koja mi daje snagu i energiju.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu