Forum Srbija
https://forum-srbija.com/

Uređenje doma-Korisni saveti
https://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=379&t=13563
Stranica 1 od 12

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 16:45 ]
Tema posta:  Uređenje doma-Korisni saveti

Narandžasti detalji

Dekorateri su prednost dali braon, beloj, bež i plavoj boji u enterijerima, a intenzivne tonove sveli na minimum

Slika
Narandžaste nijanse sada su ograničene na manje površine

Jarke boje će u ovoj sezoni dominirati isključivo na detaljima u domu.

Narandžaste nijanse, koje imaju snažno dejstvo na raspoloženje i psihu, bile su u trendu poslednjih sezona, ali sada su ograničene na manje površine.

Dekorateri su prednost dali braon, beloj, bež i plavoj boji u enterijerima, a intenzivne tonove sveli na minimum.

Ipak, i malo narandžaste je sasvim dovoljno da probudi osmeh na licu u ovim zimskim danima.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 16:47 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Frižider kao bakin

Svetski trend, da se odeća, tehnika ili svaki deo nameštaja pravi po ugledu na starinske se nastavlja. Već nekoliko godina proizvođači prave oble frižidere, u jarkim bojama

Slika

SVETSKI trend, da se odeća, tehnika ili svaki deo nameštaja pravi po ugledu na starinske, nastavlja se. Još prethodnih godina mnogi proizvođači bele tehnike napravili su oble frižidere, u jarkim bojama.

Španska kompanija "Portobello Street" otišla je korak dalje ili, u zavisnosti od toga kako na ovo gledate, unazad. Naime, njihovi frižideri obloženi su drvetom, po uzoru na nekadašnje rashladne uređaje u koje je odlagana hrana. Zbog jarkih boja osvežavaju prostor i u njega unose duh nostalgije.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 16:50 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Boje oplemenjuju dom

Svako od nas ima neke boje koje više voli od ostalih, ali za prostorije u stanu postoje pravila koja nas na osnovu namene usmeravaju koje tonove koristiti, a koje izbegavati

Slika
Najprijatnije ćete se osećati u dnevnom boravku ako su u njemu tople i svetle nijanse

IZBOR boja je stvar ukusa, ali postoje pravila u zavisnosti od namene prostorije. Bez obzira na trendove u enterijeru, ne možete da pogrešite ako odaberete zemljane tonove za trpezariju, jer unose toplinu. Psiholozi upozoravaju da crvena i narandžasta povećavaju apetit, dok ga plava suzbija i stoga se ne preporučuje.

U kuhinji je zbog šporeta uvek "vrela" atmosfera i suvišno bi bilo da je dodatno zagrevate intenzivnim nijansama. Dekorateri savetuju da je obojite u nežnožutu nijansu, boju terakote ili bež. Zelena i plava nisu najbolji izbor za ovu prostorju, pogotovo u svetlijim nijansama, jer uspavljuju i guše kreativnost.Najprijatnije ćete se osećati u dnevnom boravku ako su u njemu zastupljene tople i svetle nijanse. Dekorateri preporučuju bež tonove, žute i svetlo narandžaste nijanse. Ako želite da probudite energiju, obojite jedan zid u jarko crvenu ili ljubičastu, dok će svetlo zelena i plava da vam pomognu da se oslobite stresa.

Kupatilo je uglavnom malo, tako da bi trebalo da izbegavate tamne nijanse, posebno na plafonu i u gornjim delovima zidova. Uz svetloplavu ćete stvoriti morsku atmosferu, a kombinacija zelene i bež pretvoriće ovu prostoriju u oazu za opuštanje.

Spavaća soba bi trebalo da ima miran "ton", kako biste lakše utonuli u san. Nežnoružičasta, svetlozelena ili plava su dobar izbor, dok bi apsolutno trebalo da izbegavate sve nijanse crvene, narandžaste i jarkožutu.

Boje poput crne, braon, teget i tamnosive mogu da probude melanholična osećanja, zato ih psiholozi ne preporučuju na velikom prostoru, već samo u vidu detalja.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 16:54 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Moderni plakari za velike i male prostore

Moderni plakari, ugradni ili obični, imaju i dekorativnu ulogu, ali najvažnije je da budu funkcionalni

Slika
I moderni i funkcionalni

U svakom domu, posebno u onom gde dominiraju žene, teško je pronaći dovoljno mesta za garderobu i cipele. Moderni plakari, ugradni ili obični, imaju i dekorativnu ulogu, ali najvažnije je da budu funkcionalni.
Dizajneri su ih učinili atraktivnim detaljem u svakoj prostoriji, spojivši različite materijale i boje. Osim toga, unapredili su ih raznim dodacima za pantalone, cipele, kravate, kaiševe, tašne, šešire...

Zahvaljujući maštovitim rešenjima, ušteda u prostoru je neverovatna, a modeli od poda do plafona i od zida do zida, postali su imperativ u modernim spavaćim sobama, neretko i u dnevnom boravku. Garderoberi mogu da se ugrade u niše, u ćoškove, ispod ili između kosina u potkrovljima... Najpraktičniji su modeli sa kliznim vratima koja se lako otvaraju i omogućavaju potpuni uvid u sadržinu plakara, a ne traže dodatni prostor kao klasična vrata. Obratite pažnju i na okove, jer kvalitetni ne samo da duže traju, već i omogućavaju nečujno otvaranje i zatvaranje.
San svake žene je da ima "garderober sobu", prostoriju u kojoj će moći da stane sva njena odeća, obuća i modni detalji, i naravno, ogromno ogledalo.

Ukoliko imate nekoliko kvadrata ili sobu "viška", ugradite u taj prostor garderober po meri i vašim potrebama, koji će biti funkcionalniji i lepše će delovati nego da taj prostor samo ispunite policama i čivilucima.

Za male prostore dekorateri preporučuju mobilne garderobere, u pitanju je konstrukcija koja se sastoji samo od šipki. Model je transparentan, odeća se vidi i može da upije mirise, ali se zahvaljujući točkovima ovakvi garderoberi lako prenose i ne zauzimaju mnogo prostora, zato su izuzetno popularni.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 19:54 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Moderne spavaće sobe

Krevet je gospodar sobe, u trendu su bračni ležajevi ogromnih dimenzija koji pružaju udobnost. Savremene spavaće sobe odlikuju se ležajevima neobičnih nijansi

Slika
Krevet je gospodar sobe

Spavaće sobe uglavnom su u drugom planu, ne posvećuje im se pažnja koliko uređenju dnevnog boravka, trpezariji, kuhinji ili kupatilu.
Međutim, da bi ambijent bio harmoničan i jedinstven, bitno je da i soba u kojoj spavamo bude stilski usklađena sa ostatkom doma.
Krevet je gospodar sobe, u trendu su bračni ležajevi ogromnih dimenzija koji pružaju maksimalnu udobnost. Savremene spavaće sobe odlikuju se ležajevima neobičnih nijansi, kao što je metalik ljubičasta, siva, bordo, zelena, narandžasta... što je do pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo.

Slika

Akcenat je na uzglavlju koje bi trebalo da već pri letimičnom pogledu dolazi do izražaja, bilo zbog boje, nesvakidašnjeg dezena ili veličine, modernije varijante imaju mogućnost podešavanja po visini i prilagođavanja vlasniku.
Ipak, pod terminom uzglavlje danas se ne podrazumeva samo deo kreveta, nego i prostor iznad njega.

Zid na koji se naslanja krevet posebno je bitan dekoraterima, od njega zavisi koliko će i krevet da dođe do izražaja, a ambijentu daje upečatljivost, zato mu stručnjaci za enterijer posvećuju veću pažnju, nego na primer izboru noćnih stočića, komoda i detalja.

Slika

Dobro bi bilo da zid bude u kontrastu u odnosu na uzglavlje, vrlo zanimljivo deluje ako je tamne boje, ali i kada je oblepljen tapetom ili obložen dekorativnim kamenom.
Umesto fotografija, dekorateri savetuju da iznad uzglavlja montirate dekorativne panoe koji su laki, a u zavisnosti od izbora motiva mogu da budu vrlo živopisni, moderni, originalni.
U modi su panoi koji se sastoje iz nekoliko delova različitih veličina, a spojeni čine celinu.
Posteljina je, takođe, uvek od presudnog značaja u ambijentu spavaće sobe. Adekvatan izbor može da ulepša prostor, učini ga većim i svetlijim, kao i da popravi raspoloženje. Nežne nijanse plave i zelene smiruju nervni sistem i utiču da lakše utonemo u san.
Ružičasti i crveni tonovi pozivaju na ljubav i romantične trenutke, tamne boje poput čokoladno braon, ljubičaste i crne deluju elegantno, ali izazivaju osećaj potištenosti, dok žuta budi optimizam.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 19:59 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Dekorativni rogovi trend u enterijeru

Donedavno predstavljao simbol lovačkog ili seoskog stila, sada je promovisan kao sofisticirani detalj, vešto uklopljen i u moderni ambijent

Slika
Rogovi ponovo poželjni kao dekor enterijera

Minimalno i svedeno, kao trend u uređenju enterijera, popularno je duže od decenije, a dekorateri su odlučili najzad da tome stanu na kraj.

Budući da u enterijeru nije lako uneti novitete i eksperimentisati, a da to nije sve već viđeno, stručnjaci su odlučili da u modu vrate veoma specifičan detalj - jelenske rogove.

Novi hit u enterijeru mnogi će odbaciti kao kič, ali stručnjaci za enterijer su dokazali da se oni mogu savršeno uklopiti u savremene trendove Naravno, poželjno je da ne budu pravi trofejni, već isključivo dekorativni.

Slika

Ovaj detalj, koji je donedavno predstavljao simbol lovačkog ili seoskog stila, sada je promovisan kao sofisticirani detalj, vešto uklopljen i u moderni ambijent.

Rogovi mogu da budu vrlo praktični, na primer da posluže kao čiviluk u predsoblju ili u kupatilu. Takođe, ne moraju da budu montirani na zid, zanimljivo izgledaju i kao abažur lustera, svećnjaka ili stone lampe, kao stalak za vino...

Rogovi mogu da se oboje u neku boju neobične nijanse, usklađenu sa bojama u prostoru.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 20:02 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Svetlo drvo i lovački detalji

Novi trendovi u enterijeru na Sajmu nameštaja u Kelnu: Puno drvo nastavlja da dominira savremenim ambijentima, a ove godine akcenat je na svetlim nijansama

Slika
Ove godine moderne su svetle nijanse

Prirodno, lako, lepršavo, veselo, takav trend je promovisan na prestižnom Sajmu nameštaja u Kelnu. Održan je u januaru pod sloganom "Osmisli, opremi, živi", a više od 1.200 izlagača iz sveta uspešno su se uklopili u tu krilaticu.

Puno drvo nastavlja da dominira savremenim ambijentima, kako stambenim tako i poslovnim prostorom, a ove godine akcenat je na svetlim nijansama. Posebno je popularan nameštaj od izbeljenog hrasta hrapave površine.

Slika

Proizvođači su promovisali nameštaj lake forme, praktičan, opremljen brojnim dodacima. Pažnja je usmerena i na tkanine koje imaju cilj da unesu toplinu u dom. Pravu kao i ekološku kožu na garniturama za sedenje zamenio je štof, aktuelni su prugasti i karirani dezeni, dok je cvetni motiv više zastupljen na zidovima nego na nameštaju.Različite zidne obloge apsolutno su obavezne u modernom ambijentu, bilo da se radi o tapetama (i tu su zastupljene pruge), dekorativnom kamenu ili drugim materijalima, postavljaju se u svim prostorijama, a ne samo u dnevnom boravku. U kombinaciji sa LED lampicama deluju vrlo atraktivno.

U prvom planu ove godine biće mat nijanse tamnoplave, braon i bele, dok se narandžasta, ružičasta, zelena i ljubičasta pojavljuju u vidu detalja. I dalje je aktuelna mešavina različitih stilova sa akcentom na originalnosti, a novitet su lovački detalji. Srne, jeleni, ali, pre svega, jelenski rogovi, bilo da su pravi ili su zastupljeni u prostoru u vidu crteža ili skulpture, asociraju na lovački dom.

Kupatilo je i dalje udoban kutak za uživanje, polako se pretvara u veličanstvenu SPA zonu, a tome će svakako doprineti i kade u boji, koje su promovisane u Kelnu.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 22:30 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Napravite sami sobnu fontanu

Sobnu fontanu možete kupiti ili, uz malo mašte, možete je sami napraviti. Evo nekoliko saveta kako da napravite malu unikatnu sobnu fontanu

Slika
Napravite malu unikatnu sobnu fontanu

U dekoraciji i oplemenjivanju prostora u kući ili kancelariji sobne fontane su posebno važne. Voda koja teče stvara negativne jone koji blagotvorno utiču na organizam, smanjuje stres i tokom zime povećava vlažnost vazduha u prostoroji koja se greje. Sobnu fontanu možete kupiti ili, uz malo mašte, možete je sami napraviti. Evo nekoliko saveta kako da napravite malu unikatnu sobnu fontanu.

Slika

Materijal potreban za pravljenje fontane je: dekorativna nepropusna posuda, mala pumpa za vodu, providno crevo, kamen, šljunak ili kristali, komadi bambusa, biljke i figurice. Posuda može biti izrađena od keramike, plastike, metala, drveta ili stakla. Izaberite lep komad šupljikavog kamena (siga kamen, koji možete nabaviti u prodavnicama akvaristike) kojim ćete maskirati pumpu. Kamen mora biti šupalj da biste kroz njega provukli crevo na koje ćete zakačiti pumpu. To su obično male pumpe sa protokom ne većim od 400 litara po satu. Kamen sa pumpom ubacite u posudu sa vodom, odnosno u rezervoar. Da biste fiksirali kamen koristite šljunak koji ćete staviti oko kamena.Za prekrivanje dna posude možete upotrebiti kamenčiće, školjke, kristale... Tek kada posudu napunite vodom, pumpu uključite u struju i vodite računa da održavate potreban nivo vode u posudi kako pumpa ne bi radila na suvo.

Slika

Ukoliko želite da fontanu dekorišete biljkama koristite dve posude. Spoljašnju, ukrasnu i nepropusnu posudu napunite delimično zemljom, a zatim u nju stavite drugu, manju posudu (rezervoar sa vodom) u kojoj će biti pumpa. Vodite računa da obod posude koja predstavlja rezervoar za vodu bude na malo višem nivou od nivoa zemlje u koju ćete saditi biljke. Biljčice možete posaditi na kamenu (sigi) ako postoje dovoljno duboke šupljine za to. Obično se sade biljčice koje imaju plitak korenov sistem i traže dosta vlage, na primer paprat adijantum, fitonija... Kamen možete da dekorišete prirodnom mahovinom.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 22:37 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Moderne garniture za sedenje

Bele, bež, crne i braon nijanse do sada su bile dominantne kada su garniture u pitanju, ali sada su ih zamenile pink, crvene, žute, zelene, plave, narandžaste...

Slika
Moderne garniture

Dnevni boravak je prostor u kojem se najviše boravi, a centralno mesto u njemu zauzima garnitura za sedenje. Osim što je važno da bude "po meri" i prostora i potreba ukućana, kao i da se stilski uklapa u ambijent, neophodno je da pruži i maksimalnu udobnost. Na njoj provodimo veliki deo slobodnog vremena, sedimo, leškarimo, gledamo TV, pa se proizvođači trude da je učine što udobnijom, uz pomoć raznih dodataka.
Moderne garniture imaju oslonce za noge i glavu koji se po potrebi izvlače, podižu ili spuštaju. U naslone se ugrađuju dodaci koji zamenjuju jastučiće i tako omogućavaju pravilno držanje tela tokom sedenja. Na naslone se postavljaju obloge od drveta koje mogu da posluže za odlaganje pića, daljinskog upravljača i drugih sitnica, bez potrebe da se pomeramo s mesta. Luksuznije varijante imaju ugrađene masažere za leđa, kao i mogućnost da sedišta na garnituri individualno menjaju položaje prema želji i potrebi korisnika...

Slika

Ipak, ono što izdvaja moderne garniture i sofe od klasičnih su svakako boje. Bele, bež, crne i braon nijanse do sada su bile dominantne kada je ovaj deo nameštaja upitanju, ali sada su ih zamenile pink, ljubičaste, crvene, žute, zelene, plave, narandžaste...
Atraktivni tonovi i neobični dezeni su ukras ne samo dnevnog boravka nego i čitavog doma.

Slika

Ugaona garnitura je idealno rešenje za velike prostore i porodice. Trosed sa mehanizmom koji omogućava da se pretvori u bračni ležaj najpogodniji je za manje stanove i prostore koji oskudevaju nameštajem.
Kompleti za dnevnu sobu najčešće se sastoje iz troseda bez mehanizma, dvoseda, fotelje ili taburea.

NOVOSTI

Autoru:  zara [ 02 Mar 2012, 22:40 ]
Tema posta:  Re: Uređenje doma-Korisni saveti

Plafoni u boji

Tavanica može da posluži kao peti zid i prostor za ideje. Budući da zauzima površinu sobe i da vizuelno povećava ili smanjuje prostor, treba napraviti pravi odabir boja

Slika
Tavanica može da posluži kao peti zid i prostor za ideje

Dekorisanje zidova bojom ili tapetama postalo je uobičajeno i kod nas, ali su tavanice, po pravilu, snežno bele nijanse. To posebno dolazi do izražaja kada su zidovi tamnih ili intenzivnih tonova, pa beli plafoni istupaju iz celine, deluju kao nametnuto rešenje, a ne deo prostorije. Ovaj problem može se lako prevazići ukoliko dekorišete tavanicu. Zašto mora da bude bela? Može biti i crna ili braon, pogotovo ako je prostorija "okupana" prirodnim svetlom, kao i crvena, zelena, plava, ljubičasta, nežno roze, žuta, narandžasta, bordo... Plafon je zapravo peti zid, a koloritno usklađen sa ostala četiri kući daje prefinjen izgled. Budući da zauzima površinu sobe i da vizuelno povećava ili smanjuje prostor, najvažnije je da napravite pravi odabir boja.

Slika

Ukoliko je odaja skučena i nema dovoljno svetla, odlično rešenje je bledožuta i bež nijansa, koje ambijent čini svetlijim, prostranijim i toplijim.

Ako želite da vam dom bude ušuškan i udoban kao planinska kuća, dekorateri preporučuju tamnije boje za plafon, na primer bordo, braon ili maslinasto zelenu. Posebno su efektni ako ih kombinujete sa lajsnama i ukrasima od gipsa bele boje i zanimljivom rasvetom.

Soba će izgledati znatno viša i komfornija ako je tavanica identične nijanse kao zidovi, jer deluje kao njihov prirodni nastavak. Ipak, u tom slučaju trebalo bi odabrati pastelne, nežne tonove koji ne opterećuju oči i mozak, već opuštaju. Najbolje rešenje je svetlozelena, plava ili roze.

Možda se ne usuđujete da eksperimentišete u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi, ali zato u dečjoj uvek možete. Pruge i geometrijski oblici na tavanici obradovaće najmlađe članove porodice.

NOVOSTI

Stranica 1 od 12 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/