Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Porodica
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=400&t=39217
Stranica 1 od 1

Autoru:  Sanja [ 03 Okt 2014, 22:51 ]
Tema posta:  Porodica

Da li znate ko je zaova, jetrva, šurak, paša...


U Srbiji se veoma ceni porodica, familija... Zato je srpski jezik i toliko bogat u određivanju naziva srodnika. Izdvojili smo one za koje najčešće ne možemo "na prvu" da kažemo šta su tačno, odnosno "šta mu dođe...".

Slika

Ako pogledate srpski jezik, svakodnevni govor, a pogotovo viceve, najčešće su "u igri": tašta, svekrva, snaja...

Za te termine, odnosno nazive tih srodnika svi znaju šta su. Tašta je ženina majka, svekrva - muževljeva majka, snaja (ili snaha) - sinovljeva, unukova i bratova žena. Zet je, naravno, kćerkin ili sestrin muž.

Tašta i svekrva su, gotovo po pravilu, prikazane u negativnom kontekstu, mada, naravno, to je, uglavnom u vicevima. O netrpeljivosti snaja i svekrva, zetova i tašti ispevane su i pesme!

Svastike su, sa druge strane, uglavnom, prikazane u pozitivnom kontekstu. Reč je o ženinim sestrama. Pa, ko ne voli "švaje"!!! Kažu da je ženina sestra "uglavnom lepša i mlađa od žene", samim tim i privlačnija, a postoji i narodski izraz: "Ko nije probao svas', taj ne zna šta je slas'!".

Ali, osim tih, srpski jezik obiluje mnogim drugim odrednicama za raznorazne rodbinske odnose. Etnolozi bi lako objasnili zašto je ovo područje toliko bogato tim odrednicama. U duhu i tradiciji naroda na ovom prostoru je da se neguju porodični odnosi, da se pripada zajednici, da se radi u zajednici (treba li spomenuti zemljoradničke zadruge?) pa otud i želja i potreba da se odrede, tačnije nazovu pripadnici rodbine.

Ubeđeni smo da "na prvu loptu" ne možete da kažete šta je, odnosno ko je šurak ili šurnjaja, ko nosi "zlokobni" naziv zaova, šta mu dođe jertva, a uložili bismo 100 evra da pojma nemate šta je svojak!

Pa, evo malog kursa srodničkih veza za one malo "zaguljenije" odrednice:

dever - muževljev brat;

jetrva - žena muževljevog brata;

zaova - muževljeva sestra;

svojak ili svak - muževljeve sestre muž;

šurak - ženin brat;

šurnjaja - žena ženinog brata;

svastika - ženina sestra;

pašenog (pašanac, badža, šogor) - muž ženine sestre;

svastić, odnosno svastičina - sin, odnosno kćerka ženine sestre;

prijatelj i prija - otac i majka kćerkinog muža ili sinovljeve supruge.


Postoje i raznorazni nazivi za druge srodnike i potomke. Evo nekih:

poznanče ili požnjak - dete starijih roditelja;

nahoče (nahodnik, nahotkinja) - nađeno dete;

kopile - dete kome se ne zna otac (ovaj termin se upotrebljava u uvredljivom kontekstu),

A znate li ko su "bele pčele"?

To su deca čukununuka!

mondo

Autoru:  Sanja [ 09 Okt 2014, 23:46 ]
Tema posta:  Re: Porodica

Najlepša muška imena u Srbiji i njihova značenjaJoš niste sigurni kako da nazovete svog mališana? Pogledajte spisak najzastupljenijih i omiljenih srpskih imena, kao i onih koja su se odomaćila u srpskom narodu.

Slika

Nikola – potiče od grčkog "Νικόλαος", što znači "pobeda naroda".

Marko – tačno poreklo imena je još neutrvđeno, a postoji više teorija o etimologiji imena. Njegova moguća značenja su "rođen u martu" i "muževan", a mnogi ovo ime povezuju s imenom rimskog boga rata Marsom.

Nemanja – staro slovensko ime, izvedeno od slovenske reči "maniti" u odričnom obliku. Ovaj glagol je sinonim današnjeg "mamiti", zbog čega je moguće da ime Nemanja označava privlačnu osobu. Po drugom tumačenju, nastalo je od glagola "nemati".

Miloš, Milan – označavaju mile osobe.

Aleksandar – potiče od grčkog "Αλέξανδρος", što znači "zaštitnik ljudi".

Stefan – potiče od grčkog "στέφανος", što znači "kruna" ili "venac".

Dušan – označava osobu vedrog duha, a roditelji su u prošlosti često detetu davali ovo ime kako bi bilo dobro kao duša.

Mihailo – potiče od hebrejskog "מיכאל" i znači "sličan Bogu".

Konstantin – potiče od latinskog "Constantinus" ili grčkog "Konstantinos" i znači "postojan, pouzdan i razborit".

Lazar – ime hebrejskog porekla, koje potiče od reči "אלעזר", što znači "Bog je pomoć".


b 92

Autoru:  Sanja [ 28 Okt 2014, 22:12 ]
Tema posta:  Re: Porodica

VELIKA AKCIJA: Traže se svi mali Živojini u Srbiji! Evo i zašto


Da li poznajete mališana koji se zove baš ovako? Ako je vaš odgovor potvrdan, pročitajte zašto je ovo važno...

Slika
Živojin Petrović


Kreće potraga! Svi mali Živojini sada su u centru pažnje, zahvaljujući njihovom starijem imenjaku i njegovoj akciji "Živeo Živojin".


- Ideja je da podstaknemo stara tradicionalna srpska imena, pa počinjem od onog koje i sam nosim. Primetio sam da se u poslednje vreme vraćaju u modu stara imena, Sava, Vuk, Stefan, ali Živojina nema - priča Živojin Petrović.

Stoga je Živojin pokrenuo potragu za svim osnovcima iz Srbije koji nose baš ovo ime.

Akciju je preko društvenih mreža počeo tokom vikenda, a za sada su se odazvali roditelji troje mališana.

- I sam sam kao mali bio okružen novim imenima, a kada se ja predstavim kao Živojin, oduvek su mi se čudili. Želim da ohrabrim mališane, ali i da motivišem buduće roditelje da deci daju ovo ime i očuvaju staru srpsku tradiciju i kulturu - dodaje Petrović.

Ko je Živojin Petrović?

Živojin Petrović je Beograđanin koji je tokom poplava u Obrenovcu doprineo akciji spasavanja ljudi kao - radio amater. Tada je zajedno sa svojim kolegom uspešno obaveštavao radio talasima ljude o opasnosti u poplavljenim područjima.
Jedan je od osnivača organizacije Komitet Znanja Srbije. Dugogodišnji radio-amater sa pozivnim znakom YU1PZ, preduzetnik koji spaja nauku i biznis.


Za male Živojine, "veliki" Živojin pripremio je prigodne poklone.


- Bilo bi lepo da se svi upoznamo i družimo, kao i da pokrenemo i druge, da eventualno podstaknemo - "izazovemo" još nekog Milutina, Obrena, Velibora odnosno Ljubicu, Jovanku i druge na sličnu akciju - objašnjava Petrović koji je svoje ime nasledio od dede, borca na Solunskom frontu i nosioca Albanske spomenice.

Iako je imao ideju da se za pomoć obrati i Ministarstvu prosvete, kaže da ovakav spisak nemaju te i da imaju ne bi bilo moguće iskoristiti ga zbog zaštite podataka.

Zato se i mi priključujemo potrazi za malim Živojinima.

Roditelji mališana Živojina iz osnovnih škola širom Srbije, javite se Živojinu Petroviću na mejl zika@zika.rs .Poznati Živojini

- Staro srpsko ime Živojin u osnovi ima reč - živ, i asocira nas na život, živahnost...živost a takvi su i bili znameniti Srbi počev od političara i dopisnog člana SANU profesora beogradskog Univerziteta Živojina Perića, dirigenta beogradske filharmonije i profesora muzičke akademije Živojina Zdravkovića, čuvenog reditelja, književnika, slikara i profesora FDU u Beogradu Živojina Pavlovića, pa sve do najčuvenijeg Živojina - oličenja herojstva, hrabrosti i viteštva srpske vojske, vojvode Živojina Mišića - primećuje Živojin Petrović.

24 sata

Autoru:  Sanja [ 24 Nov 2014, 20:56 ]
Tema posta:  Re: Porodica

NAJLUĐA SRPSKA IMENA: Mrgud, Ris, Duga, Mirođija, Biserko, Omiljen i GLJEB!Roditelji u Srbiji su sve inovativniji kada daju imena deci, pa se tako, u poslednje vreme često mogu čuti veoma neobična imena poput Plamen, Mrgud, Izi, Ris, Pravda ili Tilija, pa čak i Tarzan ili Princeza. Po najnovijem trendu, kako kažu iz Zavoda za informatiku i statistiku, deca sve učestalije dobijaju i stara srpska imena, kao što su Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija itd.

Slika

Kragujevčanin Nedeljko Jokanović je svoju decu nazvao Izi i Eli, nesvakidašnjim imenima za srpsko područje i njegovu tradicionalnu porodicu.NAJNEOBIČNIJA IMENA

Devojčice: Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, Mirođija, Pobeda,Pravda, Željica, Zdravica, Lasta, Bistrica, Hajdi, Sjajna, Princeza, Blagodarna


Dečaci: Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen, Ris, Jasen, Biserko, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Gljeb

- Moja bivša žena je veliki fan grupe “Guns and roses”, pa je naš prvi sin dobio ime po njihovom čuvenom gitaristi Iziju Stradlinu. Eli je nazvan po jednom čoveku iz Novog Sada, jer mi se odmah dopalo njegovo ime. Mnogi se čude što smo deci dali toliko čudna imena, ali mislim da smo ih, na taj način, zaštitili od još čudnijih nadimaka. Nasmejem se kad god pogledam svoje porodično stablo, na čijem vrhu se, posle svih tradicionalnih imena u mojoj porodici, nalaze Izi i Eli- kaže Nedeljko.

Da okolina pozitivno reaguje na ove “eksperimente” sa imenima, potvrđuje i Beograđanka Ivana S.

- Ćerke sam nazvala Tilija i Amanita. To sam uradila, pre svega, zato što mi je bilo, iskreno, muka od konvencionalnih imena, kakvo je, uostalom, i moje. Svaki čovek je biće za sebe i zaslužuje i potpuno individualno ime. Inspiraciju za imena ćerki sam dobila listajući prirodnjačku enciklopediju: Tilija je latinski naziv za lipu, a Amanita za pečurku- onu crvenu sa belim tufnama, koja se često viđa u crtaćima- priča ova Beograđanka.


Slika
Sad su mali, a šta će da misle kad malo porastu...


Ljubica Marijanović iz Zavoda za informatiku i statistiku kaže kako je, na njihovom spisku, sve veći broj neobičnih imena dece.

- Prema poslednjim podacima koje sam sakupila, ima stvarno jako puno nesvakidačnjih imena. Ali opet, roditelji sve češće daju deci i neka “davno zaboravljena” srpska imena kao što su Dositej, Trifun, Makarije, Nedra ili Ikonija.

Prema Zakonu o matičnim knjigama, postoje određena pravila kojih bi roditelji, kada daju imena deci, trebalo da se pridržavaju.

- Ime i prezime treba da bude u skladu sa propisima Republike Srbije. Zato ne odobravamo imena koja su uvredljiva ili su u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dete odrasta- objašnjava Nataša Živković iz Sekretarijata za upravu grada Beograda.

24 sata

Autoru:  Sanja [ 04 Dec 2014, 23:51 ]
Tema posta:  Re: Porodica

OVO SU NAJČEŠĆA IMENA U BG: Milica i Luka su skinuli s trona Aleksandra i Jelenu!

Da se vremena menjaju, dokaz su imena koja roditelji daju svojoj deci. Donedavno najčešće ime Aleksandar u Beogradu su zamenili Luka i Nikola. Nekad je najčešće žensko ime bilo Jelena, a tu titulu danas nosi Milica...

Slika

Grafika: Telegraf OVO SU NAJČEŠĆA IMENA U BG: Milica i Luka su skinuli s trona Aleksandra i Jelenu!

Najčešće muško ime u Beogradu od 2001. godine do danas je Luka, a rođeno je 7.385 dečaka koji su poneli ovo ime, kažu u Zavodu za statistiku.

Ovo su najčešća muška imena u Srbiji od 1931. (INFOGRAFIK)

Slika

Sve do 2001. u Beogradu su se najčešće rađale Jelene, a potom su Milice nadjačale ovo ime.

Slika

Odmah za Lukom je Nikola, a ima ih 7.109. Odmah iza Milice je ime Anđela, kojih ukupno ima 4.599


Telegraf

Autoru:  Sanja [ 14 Feb 2015, 22:16 ]
Tema posta:  Re: Porodica

Saveti baka i deka od kojih će vas proći trnci: Kad nađete LJUBAV, zgrabite je i ne puštajte!


"Brak je teška borba za opstanak", kaže Slavko (88) dok gleda svoju lepšu polovinu Slobodanku s kojom je u braku punih 68 godina. I dok je gleda, ne skida osmeh sa lica.
Najstariji parovi Beograda

Slika
Slavko i Slobodanka Marinković

Ovaj srećni bračni par, ima rekord od 68 godina zajedničkog života. Slavko i Slobodanka Marinković su se venčali daleke 1946. godine. Venčali su se kad je ona napunila tek 18 godina.

- Slavko je izgubio porodicu, pa je želeo da brzo stvori svoju. Orjentacija nam je bila zajednička, oboje radimo, stvaramo porodicu. Oboje smo uspeli da završimo fakultete, i da imamo decu. Imala sam neverovatnu energiju radila sam sve što je trebalo, pa čak i na izgradnji Topčiderske pozornice tovarila zemlju - kaže sa osmehom Slobodanka koja se danas brine o suprugu u invalidskim kolicima.

Njen savet za dug i srećan brak je veoma jednostavan.

- Menjanje partnera je riskantan posao. Ne možete da nađete istovetnu ličnost kao što ste vi, ali možete približno sličnu. Kad je nađete, zgrabite je i ne puštajte - kaže Slobodanka.

Slika
Najstariji parovi Beograda

Bračni partneri sa dugim iskustvom poručuju mladima da budu tolerantniji.

- Za brak je bitno razumevanjem, kao i tolerancija. To je moto za dug bračni život - poručuje Vladimir Grubanović koji je u braku 57 godina.

Njegova supruga Svetlana, kaže da je ipak, najbitnija ljubav koja sve ostalo pokreće.

- Upoznali smo se na radnom mestu, zavoleli, venčali, napravili kuću i dobili decu - kaže Svetlana dok drži za ruku svog supruga.

Robert i Dragana Pušić su brak održali međusobnom toleranijom i poštovanjem.

- Mladi danas imaju manje tolerancije. Moraju da nauče da da budu strpljivi. Danas je previše razvoda...

Dokaz da ne slave samo mladi i zaljubljeni parovi Dan zaljubljenih, pokazali su danas dugogodišnji bračni partneri sa opštine Stari Grad. Opština je za 25 bračnih parova koji su u braku duže od pet decenija, pripremila program, kao i poklon vaučer od 4.000 dinara.


24 sata

Autoru:  Sanja [ 05 Jul 2015, 22:13 ]
Tema posta:  Re: Porodica

Selo sa dva odžakaU Vranama Ravanjskim danas imaju samo dve kuće Stevanovića iz kojih dimi odžak. U jednoj živi Aleksije Stevanović sa porodicom, a u kući Radike Stevanović složno žive četiri generacije. Ipak, ove godine u ovom zlatiborskom selu okupilo se oko 250 Stevanovića, odnosno Stefanovića. Ovo je sedmi put da su na okupu, a skupljaju se svake pete godine.

Slika
Stevanovići u zavičaju

Matičari su jedne utefterili u svojim knjigama kao Stevanoviće, a druge kao Stefanoviće, a svi su rod rođeni. Sabrali su se u zavičaju, u dvorištu škole koja je danas zatvorena, da neguju i čuvaju korene, da ne zaborave prapradedovinu.

Zet iz Kaira
Na rođačkoj svetkovini bio je i Ali Farahat Negi, Egipćanin rođen u Kairu. Živi i radi u Beogradu, a oženjen je Sandrom, kćerkom Miloša Stevanovića iz Vrana Ravanjskih. Došao je sa suprugom i sinom Basarom.
Ovog puta bilo ih je najviše, kako reče Milivoje Džimo Stevanović, koji je sa svojim rođakom Miodragom Miom Stefanovićem iz Užica poneo najveći teret organizacije ove svetkovine.

Trpeza domaćinska, na njoj specijaliteti užičkog kraja, beli mrs, pršuta, kobasica, jegnjeće i praseće pečenje, a muzičari sviraju himnu bratstva: "Mesec sija, mesečine nema, moj se dragi u komandu sprema. Žao mu je ostaviti mene, idi, dragi, čuvaće te moji oči snene. Kad se vratiš skupa ćemo biti, našu ljubav neće rastaviti..."

U zlatiborsko selo pristigli su Stevanovići iz Beograda, Podgorice, Višegrada, Pljevalja, Vrnjačke Banje, Priboja, Užica, Arilja... Prvi put na rođačkom druženju je Nole Stevanović iz pljevaljskog sela Osoje.

Došao sa čuturom na kojoj je srpski grb, a iznad grba ćirilicom ispisano "Nole Stevanović". Pored njega sedi Milorad Stevanović, sa snajom Biljanom i sinovcem Slavišom iz pribojskog sela Lapovića. I oni su prvi put ovde.

- Ne slavimo istu slavu. Ja slavim Mratinjdan, a ostali Stevanovići Nikoljdan, ali smo izgleda rođaci. Došao sam da utvrdim da li smo familija, da se družimo i pazimo kako to rođacima i priliči - priča kršni Nole.

Slika
Nezaobilazna podgorička loza

Stevanovići odnosno Stefanovići potiču iz plemena Bratonožića. Milutin Pavićev, od koga direktno potiču, doselio se najverovatnije početkom 18. veka u Moraču, u selo Osretke. Imao je sinove Stevana, Stanka, Tripka, Maška i Savu.

Najstariji Stevan imao je sinove Novaka i Miloša. Pošto u selu Osretke nije bilo berićeta, Stevan je sa sinom Novakom napustio Moraču i verovatno šezdesetih ili sedamdesetih godina 18. veka obreo se između Rzava i Prištevice.

Zatalasane livade prošarane šumom verovatno su podsećale Stevanoviće na rodne Osretke i tu su zasnovali novo ognjište. Napravili su kuću od pruća, oblepili je blatom i prekrili slamom. Iz te kuće potekli su Stevanovići. Najviše ih ima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, a ima ih i u Francuskoj, Holandiji, Rusiji, Češkoj, SAD, Kanadi, Australiji.
Desetak Stevanovića iz Morače predvodio je Rajko Stevanović, koji je ovde treći put.

Slika
Najstarije na skupu: Radika Stevanović i Olga Peruničić

- Nema granice koja će nas sprečiti da dođemo na ovo druženje - prkosno priča Rajko.

U gornjem kraju, na vrhu trpeze sede Petar Stefanović, višegodišnji direktor beogradskih banaka, Radika Stevanović iz Vrana Ravanjskih i Olga Peruničić, rođena Stevanović iz sela Roge. Obe imaju po 91 godinu i najstarije su na ovom skupu. Tu su Rajko i Nole Stevanović, a ispred njih plastična boca od pet litara na kojoj je ispisano "podgorička loza".


A koliko Stevanovići, odnosno Stefanovići drže do tradicije i čuvanja svojih korena potvrdila nam je i Biljana Stefanović, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Užica, koja je u skopskom arhivu našla rodoslov Stevanovića iz 1780. godine ispisan na arapskom jeziku.

Rastali su se Stevanovići punog srca i širokog osmeha sa željom da se dogodine vide u Morači, a za pet godina opet u Vranama Ravanjskim. A do tada družiće se na babinama, rođendanima, svadbama.

Aga i trešnje

Vrane Ravanjske nekad su se zvale Tučkovo. Ime im je dao jedan aga, jer se iz sela vratio praznih bisaga. On je jednom prilikom banuo u selo sa kotaricama da ih napuni trešnjama koje je mnogo voleo, a seljani su mu pokazali gole grane. Kazali su mu da je zima bila duga i hladna i da su izgladnele vrane pojele trešnje pre nego što su sazrele. Ljut što je ostao bez omiljenog voća, aga je promenio ime selu i ono se od tada umesto Tučkovo zove Vrane.
Rajko Stevanović je svojim rođacima i domaćinima poklonio osveštanu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog. Rajko je najavio da će se Stevanovići, odnosno Stefanovići okupiti iduće godine kod manastira Morača.


vesti online

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/