Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Misterije Srbije
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=400&t=35180
Stranica 1 od 8

Autoru:  Luna.* [ 10 Jul 2012, 17:15 ]
Tema posta:  Мистерије Србије

Srbija - Deset misterija prirode


Kad nauka nema prihvatljivo objašnjenje za neobične pojave, naš narod odmah da svoju verziju, koja se najčešće lepo uklapa u lokalni folklor.


1. Rtanjska „piramida“

Rtanj, ili kako ga nazivaju „srpska piramida“,najzanimljivija je planina Srbije. Deluje podjednako tajanstveno ako je posmatrate sa Babinog zuba, Mojsinjskih planina ili Magure iznad Gamzigrada. Priča o rtanjskim „vanzemaljcima“postaje aktuelna obično pred Vidovdan, kad, po noći punog meseca,planinari kreću nanoćni uspon na Rtanj (reč je, inače,o tradicionalnoj akciji planinara na republičkom nivou koja se održava već duže od jednog veka). Polazi se u ponoć iz rudarskog naselja Rtanj,a na vrh izlazi u trenutkukad se sunce pojavi na istoku. Ko to doživi,u stanju je da u svašta poveruje!

Okolina ove planineje inače najređe naseljen deo Srbije i tu žive uglavnom stočari. Na potezu od Sokobanje do Rtnja je pre nekih 150godina pao prvi zvanično registrovan meteor u Srbiji. Kada je Josif Pančić došao na mesto pada, našaoje komade meteora teške i po pedeset kilograma. Prestravljeni meštani su mu pričali o letećim konjima i plamenim jahačima koji su sejali smrt svuda oko sebe. Ako toj priči dodate Minhovu kapelu na vrhu Rtnja i loptaste munje koje,navodno,jure sve one koji su razorili ovu bogomolju–onda je misterija potpuna.

2. Bogorodica iz Kremana

Priča o prorocima iz Kremana,Milošu Tarabiću i njegovom sinovcu Mitru, i onome štosu njih dvojicajasno videla,baca u zasenak sva Nostradamusova predviđanja!Miloš je život proveo s ovcama u planini,ali je „video“dešavanja u Srbiji ceo vek unapred. Njegov sinovac,Mateja,ljude ješokirao „direktnim prenosom”ubistva knezaMihaila:u trenutku kad je knez ubijen u Košutnjaku,onje uzbuđeno jurio po Užicu i vikao „Ubiše knjaza!“

Spisak proročanstava Tarabića je poduži,a u međuvremenu im je pripisano još koješta, u skladu sa dnevnom politikom. Ono što je nesporno i dovoljno i za najskeptičnije jesu proročanstva o sudbini dinastija Obrenović i Karađorđević, priča o Šarganskoj pruzi i „Drini koja će poteći uz Taru“:„Kad Drina kod Bajine Bašte bude premošćena na dva mesta i kad potekne uz Taru, a na isti dan se poklope Veliki petak i Đurđevdan – tih godina će nastupiti velikački belaj“.

Kremanski proroci su ostali vidoviti do kraja, predvideli su i svoju smrt.


Slika


3. Suve banje

Jedna od srpskih novotarija su i „suve banje“ sa biozračenjem,koje je otkrio Najdan Rakić sa svojim krugovima. Prva lokacija koju je našaojeste Golem kamen kod sela Mokra, nedaleko od Bele Palanke, gde nivo zračenja iznosi osamatera. Potom je otkrio lokaciju u Maloj Krsni, gde je nivo zračenja maksimalnih 10 atera. Nije mi poznato da li je Najdan pronašao još neku lokaciju, ali sam pored hrasta u Divljani primetio tablu koja govori o pozitivnom zračenju pod krošnjom. Kažu da se „suva banja“ pojavila i u Vranovu kod Smedereva.

Spisak bolesti koje navodno lečeove „banje“, kao i broj posetilaca,impresivni su,a ograničenje jedinovaži za trudnice, malu decu i bolesnike sa pejsmejkerom.

4. Gde je Bogorodica bacila kamen


Slika


Na putu koji od Đunisa vodi ka Kruševcu nalazi se crkva posvećena pokrovu presvete Bogorodice. Priča se da je 24. jula 1898. godine devojčica Milojka na izvoru srela Bogorodicu, kojaje, navodno,bacila kamen na mesto na kome su kasnije meštani podigli hram. Današnja crkva je sazidanapre dvadesetak godina,a freske u njoj se smatraju vrhuncemsavremenog fresko-slikarstva.

Crkva u Đunisu jedna je od najposećenijih uSrbiji,a glavna relikvija je onaj kamen koji je Bogorodica bacila.

5. Jošanički izvori

Svaka banja je neko čudo,ali Jošanicakod Sokobanje posebno, zbogšest izvora koji su po sastavu i dejstvu svoje vode potpuno različiti,madasu jedan pored drugog. U neposrednoj blizini je izanimljiva etnokuća i mala crkva iz četrnaestog veka posvećena uspenju svete Bogorodice. Crkva je zanimljivo oslikana,a izdvaja se svod na kome je Isus naslikan kao dete, odrastao čovek i starac.

6. Crkva brvnara

U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posvećena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici,a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se šljive osuše i padnu,ali izrastu nove, opet uvrnute. Objašnjenje za ovu neobičnu pojavu nudi legenda nastala posle Kosovskog boja:po predanju, vojska iz topličkog kraja se okupila pred boj na pričest pred ovu crkvu, a posle pričesti su vojnici napravili šest krugova oko crkve iotišli na Kosovo. Priča se da su majke i mlade snaše uzalud danima čekalepred crkvom vojsku.Sa Kosova se niko nije vratio. Od tog vremena se šljive koje rastu pored crkve uvijaju u smeru kojem suvojniciobilazilicrkvu,a žene za njima uvrtale vratove.

7. Rusalje i vračare

Istočna Srbija je ispresecana brojnim kanjonima, dubokim pećinama i neobičnim kamenim mostovima – prerastima. Stanovnici su hrišćani,ali su očuvali dosta paganskih običaja. Kult mrtvih je izuzetno jak,a veza sa pokojnicima se održava preko rusalja koje padaju u trans i komuniciraju sa njima. Pokojnicima se obeležavaju putanje jer njihove duše ostaju prisutne u blizini kuće još neko vreme. Potom im se otvaraju vrata raja,a ako počnu da prave probleme isteruju se privegomiz sela. Mračne sile i čini opterećuju i žive jer postoje i vračare koje magijama rešavaju bračne,porodične i komšijske razmirice.

8. Mojsinjska voda i čarobna ciklama

Mojsinjska sveta gora je niži, brežuljkast prostor između Južne i Zapadne Morave. Nekad se ovde nalazilo sedamdesetak bogomolja koje su podigli monasi sinaiti tokom četrnaestog veka. Svetost Mojsinjskoj gori daju mnogobrojni izvori za koje meštani tvrde da su lekoviti. Pored crkve sam sreo profesora Zorana Radovića koji tvrdi da je zahvaljujući mojsinjskoj vodi bacio naočare sa povelikom dioptrijom. Po njegovoj priči,samo u okolini crkve Svetog Jovana se nalazi devet izvora od kojih neki leče ikancerogena oboljenja.

Posebno je zanimljiva vrsta divlje ciklame koja raste pored crkve. Od njenog korena čuveni travar Ljupče Kozić iz Stalaća pravi čajeve za lečenje kancerogenih bolesti. Pred njegovom je kućom uvek dugačka kolona vozila. On svoj lek ne naplaćuje,a tvrdi da njegovi pacijenti dolaze samo na jednu terapiju. Ljupče svoju ciklamu ne svrstava u biljke već u stvorenja višeg reda.

9. Vampir Sava i njegove vodenice

Svetskoj kulturnoj baštini smo ponudili idve izvorne reči. Jedna je „inat“, a druga „vampir“.Titulu besmrtne krvopije je prvi poneo vodeničar Sava Savanović. Zanimljivo je da za poreklo učenih glava u Srbiji nije bilo takve otimačine kakva jeza Savom:bio sam u pet vodenica u kojima jenavodno živeo Sava,a sve se nalaze u različitim delovima Srbije!

10. Reka koja teče uzbrdo

Da je malo čistija,Toplica bi svakako bila najlekovitija reka jer nastaje od voda iz Lukovske, Kuršumlijske, Prolom banje ijoš mnogo drugih. Tu se slivaju ivisoko mineralizovane vode Đavolje varoši ivode neutvrđenog sastava sa Kopaonika, Jastrepca, Radan planine… Prvi evropski megapolis iz daleke preistorije, Pločnik,nalazio se na obalama Toplice,a rimskih termi ima toliko da iputevi prelaze preko njih. Toplicu čini posebnom njen tok kod Prokuplja:došla je do brda Hisar itu jednostavno–potekla uzbrdo!Taj deo toka se okom registruje samo kao usporenje. Zanimljiv rečni tok prati ineobična padina na prokupačkom delu Radan planine, na kojojse otkočen automobil ne kreće nizbrdo,već uz njega!

Tekst i snimci Dragan Bosnić
Politika

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 16:45 ]
Tema posta:  Misterije Srbije

Misterije Srbije : Od drekavaca do vanzemaljaca


Ima jedna ukleta kuća na Voždovcu, uvek u mraku, a noću se vidi samo titraj sveće, šapuće jedna baba u gradskom prevozu čvrsto stiskajući glavicu kupusa u krilu. U napuštenem rudniku uranijuma na Staroj planini, osim radijacije, ima i neka čudna svetlost noću, a mnogi tvrde da se tuda šetkaju vanzemaljci.
Za prirodne kamene kapije se veruje da njima prelaze duše na onaj svet

Ipak, njihovim prirodnim sletalištem smatra se planina Rtanj, gde očevici viđaju svetlosne kugle, a u Đavoljoj varoši niko pri zdravoj pameti ne bi prespavao jer tu stoluju nečiste sile.Da se građanima Srbije često pričinjava da žive u zoni sumraka i nije neko otkriće, osim uzaludnog truda da ostani normalni kad je u pitanju mnoštvo političkih paranormalnih fenomena.Ono s čim narod mnogo lakše izlazi na kraj jeste verovanje u moć natprirodnog, bilo da su u pitanju vile, nečiste sile ili lekovita moć biljaka, a Ivo Andrić je govorio da narod bez legendi i nije narod.


Nema srpskog sela koje ne ispreda legende o zakopanom blagu. Bar jedna porodica je imala sreće da pronađe ćup pun zlatnika i reši sve materijalne nedaće. Hajdučko blago se po predanju nalazi pokraj starih turskih drumova ili je skriveno po pećinama, ali uz njega obično idu nekakve prikaze koje zlato čuvaju od lopovluka. Kruna cara Dušana navodno je skrivena u pećini kod Morave, a čuva je prikaza koju prati čopor vukova.Na planini Jastrebac su navodno Turci zakopali kazan zlata kad su bežali. Po legendi treba naći kamen na kome je uklesan kantar i kopati u pravcu koji pokazuje. Oko Novog Pazara i okolnih sela mogu se videti čak i stranci koji sa detektorima oru brda i planine. Pešterci veruju da se na jednom brdu iza sela Ugla zakopano blago nekog drevnog naroda. Neki kopači su se kleli da je, tek što su udarili krampom nekoliko puta, nastupilo strašno nevreme, oluja i gmljavina, pa su pobegli glavom bez obzira.


Slika

Za prerast kod Majdanpeka, prirodnu kamenu kapiju koja spaja dve obale reke, Vlasi veruju da je prelaz duša na onaj svet, pa se tu obavljaju razni magijski rituali. Palančani muku muče zbog groblja Hazara. Putem koji vodi pored Ciglane dešavaju se mnoge saobraćajne nesreće.Veruje se da su krivi Hazari i njihova nekropola, gde je otkriveno više stotina grobova konjanika. Priča se da se u drugoj dimenziji hazarska konjica sprema za rat. Jurišne čete kreću na pojilo i sklanjaju sve ispred sebe. Ko se u tom trenutku nađe njima na putu, teško njemu, ubeđeni su stanovnici Bačke Palanke.

Drekavci su postali od nekrštene umrle dece. Noću skaču, lete i dreče, pa plaše narod. U drekavca najviše veruju Srbi (Zapadna Srbija, Šumadija, Kosovo i Bosna), a može se sresti i u Grčkoj.

U zlatiborskom kraju mnogi meštani se kunu da su videli drekavca, a gotovo svaki ga je čuo. U ovom kraju ima i vila, a tu i tamo se nađe poneki zmaj. Oni obično žive u hrastu ili brestu.


Po najstarijem verovanju Srba, drveće ima dušu (sen) ili se u njemu ona može nastaniti. Tako se u narodu često govori - senovito drvo.

U verovanjima seljaka takvo drvo nije bilo samo sedište neke duše, već i mesto oko koga se okupljaju natprirodna bića. Smatralo se da u njegovoj blizini borave vile i zato je nazivano vilinskim ili samovilskim.

Osim vilinskog, u Srbiji se poštuje i drvo zapis, najčešće hrast ili lipa, koje je u vreme Turaka zamenjivalo bogomolje.

Meštani Stare Lazarice kod Kruševca tvrde da u njihovom selu raste božansko drvo staro 600 godina.

Veruje se da je to jedini živi zapis iz doba kneza Lazara. Hrastovo stablo, čiji prečnik pri korenu dostiže i do sedam metara, a ima obim krošnje veći od 40 metara, opasan je crvenim koncem i raznim cvećem.

Na njemu je utisnut krst, a pri korenu stoji kandilo gde se vekovima pale sveće za pokoj duše umrlim precima i zdravlje živima. Veruje se da božja kazna brzo stigne one koji se drznu da poseku drvo zapis.

Pojam parapsihologija prvi put je promovisao 1889. godine dr Maks Desoar studijom "O večnosti duše" i ubrzo je opšteprihvaćen kao naziv za disciplinu koja proučava sve fenomene koje je nauka do tada nazivala okultnim, ezoterijskim ili paranormalnim.

Slika
Mitska predstava drekavcaDruštvo za psihička istraživanja osnovano je u Londonu 1882. i imalo je zadatak da proučava sve neobične fenomene. To je bila prva zvanično registrovana naučna institucija na svetu za istraživanje neobičnih pojava. Desetak godina kasnije društvo je promenilo naziv u Društvo za istraživanje parapsiholoških fenomena, mada je danas u svetu još zanemarljiv broj naučnih ustanova koje imaju specijalizovane odseke ili katedre za misteriozne pojave.

U Srbiji postoji samo ufološka organizacija NLO Srbija, koja od 2007. prikuplja podatke o NLO i graničnim fenomenima u zemlji, koja pokušava da zadrži naučni pristup fenomenu nepoznatih letećih objekata. Predsednik udruženja Miroslav Kostić iz Novog Sada kaže da su njihovi članovi ljudi iz svih delova Srbije, da su različitog obrazovanja i svako od njih ima svoj pristup ovom fenomenu.
- Ljudi nam najčešće prijavljuju opažanje svetlosti na nebu, koji često ne mogu biti uvršćeni ni u bliske slučajeve prve vrste, ali mi ih sve revnosno beležimo i trudimo se da budućim naraštajima ostavimo podatke da bi bar oni odgonetnuli ovu pojavu.

"U kosmosu nema ničega"
Predsednik SAD Tomas Džeferson grohotom se nasmejao kad je prvi put ugledao uzorke metorita:

"Pre ću poverovati da su svi ti ugledni naučnici lažovi, nego u to da je ovo kamenje palo sa neba."

Ceo kabinet se smejao zajedno "glupostima" fanatika koji durbinima po celu noć zure u nebo.

Nemogućnost padanja kamenja s neba, jer u kosmosu nema ničega, 1890. godine službeno potvrđuje i Komisija za Kosmološka istraživanja Francuske akademije nauka.

Samo deceniju kasnije priroda rešava dilemu kada meteorska kiše 1903. uništava sve krovove kuća u gradiću nadomak Pariza. Tek posle tri decenije službeno se opovrgava stav ove komisije.


vesti online

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 16:49 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije : Teško onom ko se zameri vilama


U dugim zimskim noćima dok bi porodica posle napornog seoskog rada odmarala kraj ognjišta bio je običaj da najstariji ukućanin kazuje priče iz bliže i daleke prošlosti te familije ili govori o neobičnim pojavama i čudnovatim bićima. Deca bi drhteći slušala te strašne priče i zamišljale kako izgledaju utvare, šumske vile ili sanđame, kako su najčešće nazivali bića koja nisu sa ovoga sveta.


Slika
Javorka Panić zazire od mesta gde je bila stara kućaTakvih priča odavno nema, a retko gde ima i ognjišta. I kada ukućani danas razgovaraju najčešće pričaju o besparici, a neobična bića više niko ne pominje. Da li zbog toga što su ljudi izgubili moć da ih vide ili ona uopšte ne postoje, dok oni retki koji ih i danas vide nerado pričaju o tim iskustvima, jer se plaše da ne budu izvrgnuti ruglu.


Baka Javorka i njen suprug Milivoje Pantić iz sela Siljevice kod Rekovca, koji imaju po 80 godina, ne ustručavaju se da ispričaju sve što su videli ili čuli. Baka Javorka, visprena starica koja je pročitala sijaset knjiga i koja za sebe kaže da je veoma pamtljiva, kaže da se i dan-danas plaši da prođe kraj mesta gde je bila njihova stara kuća, a danas je tu ambar sa žitom.


- Moj Milivoje je uveče išao u selo na predvojničku obuku. Nisam se plašila da ostanem sama sve do jedne strašne noći. Probudilo me je zveckanje kašika i viljuški, koje su stajale u naćvama na polici kraj odžaklije. Ustanem, upalim gasnu lampu, ali ništa nisam videla. Vratim sve na svoje mesto i ponovo legnem. Istog momenta nešto opet sve rasturi. I tako tri puta. Onda nešto ćopi rende i baci ga preko mene. Ono udari u zid i pade na mene. Nisam znala za sebe od straha. Pokrijem se preko glave. Nešto poče snažno da lupa u sulundar (čunak). Potpuno sam se izgubila od straha. A onda se sve smirilo - priča baka Javorka.


Kasnije joj je Milivoje ispričao da je Bisenija, rođena sestra njegovog oca, u toj kući viđala ženu sa detetom u naručju. Kada bi je čuli kako ustaje u gluvo doba noći pitali bi je kuda je pošla, odgovorila bi im: "Samo vi spavajte. Evo je žena sa detetom koje doji. Moram da naložim vatru da se ne smrzne."
Jednom dok je čuvala ćurke Bisenija je vezla. Dan je bio okupan suncem. Najednom se pred njom pojavila bosa žena, sa dugim prstima i kosom preko nogu. Pitala ju je zašto veze kad je praznik. Bisenija joj je rekla da joj je majka dala. U tom trenutku u rukama neobične žene pojavila su se četiri lonca. Onda je počela da igra. "Ako ne odeš kući, oblak će ti pobiti ćurke", rekla joj je. Bisenija je panično počela da sakuplja stvari, poterala je ćurke i požurila kući. Ali, samo što je prošla nekoliko metara, počeo je da pada grad. Kući se vratila bez ijedne ćurke.


- Svašta se dešavalo. Jednom smo brali žito, a stric moje majke Milun Simić hteo je da ostane da noći u kukuruzu. Založio je vatru i spremao se da legne. Kad eto ti ga neki đavo poče da se dere. On se sakrije u štali. Posle nam je pričao da je video nešto šareno, crno, žuto i belo. Niti je svinjče, niti ovca, niti čovek. Imalo je veliku njušku i ruke. Kad se razdere, on se prestravi. Onda je počelo da prčka po onoj vatri i da sakuplja ugarke. Milun se skamenosao. Molio se bogu samo da preživi tu noć. U neko doba noći to je otišlo niz potok - priča baka Javorka o stričevom susretu sa drekavcem.


Najstrašnije priče ispričala joj je Leposava, rođena sestra Javorkinog svekra. Leposavin deda Raka Rakić legao je da odmori ispod jedne vrbe. Čuo je glas neke žene koja mu je rekla da ustane. Kad bi se pridigao, ne bi video nikog. Produžio je da spava. Probudio ga je isti glas. Kada je treći put pogledao, video je lepu devojku sa kosom do zemlje. Pitao ju je da ne traži ergelu. Odgovorila mu je da ne traži ništa, već da on mora da se skloni, jer joj je legao na kolevku. "Da više nikada nisi tu legao, da nisi premrsio sredu i petku i da ne radiš petkom", rekla mu je i nestala. Čim bi Raka prekršio zavet, dešavale su mu se užasne stvari.

- Ta ista devojka dolazila bi mu noću u kuću i naređivala da ode u svoju vodenicu. I on bi odlazio. Video bi crnu i plavu devojku koje bi počele da ga biju. Vraćao se kući izgreban i pocepan - tvrdi baka Javorka.

Najstrašniji susret sa tim devojkama dogodio se kada je jednog petka pošao sa unukom Leposavom da tovari drva da bi ih odvezao u Jagodinu. Nasekli su grede i pošli. Pomislio je da će brzo stići, jer je do zalaska sunca imao "čitav konopac", kako se tada merilo vreme. Ali, tek što su krenuli, kola su se izvrnula. Oni ponovo natovare grede i krenu. One ponovo popadaju. I tako nekoliko puta. Leposava ništa nije videla i bilo joj je čudno što deda nešto juri.

- Vraćao bi se sav izgreban, a iz rana bi liptala krv. Leposava se skamenila. Deda joj je rekao da ništa ne pita. Najednom je ispred puta izbio plamen do nebesa. Ispred plamena bila je kolevka sa detetom. Pošto je noć uveliko zagazila, a oni još nisu stigli ni do Rekovca, deda joj je rekao da prebaci ulare na jaram, sedne na kola i ode kući, jer volovi znaju put. Kod kuće je bila u svitanje. Njen deda se nije vratio nedelju dana. Posle je pričao da su ga vodile svuda po šumi. Od tada više nikada nije mrsio, niti radio petkom. Ali, i dalje je noću morao da ide u vodenicu na njihov poziv.

Konji sa pletenicama

Deda Milivoje ispričao nam je kako je konje ujutru stalno zaticao sa ispletenim grivama. Kada bi upitao oca ko to radi, on mu je odgovarao da se to vile s njima igraju preko noći.
- Imali smo konja Zekana. Otac me je poslao da mu položim seno. Kada sam otišao u štalu konj je nepomično ležao. Rekao sam ocu da je lipsao. "Stavi mu ti seno iako je lipsao", rekao mi je otac. Poslušao sam ga. Kada sam malo kasnije obišao konja on je ustao i jeo seno. Nisam mogao da verujem svojim očima - priča deda Milivoje.Čovek sa zlatnom bradom

Baka Javorka kaže da je i njen pokojni brat Dobrivoje Pavlović "previđao". To mu se dešavalo još dok je bio momak, pa je izbegavao da noću ide na igranke sa svojim vršnjacima.
- Najstrašniju noć preživeo je kada se iz vodenice dvokolicom vraćao sa rođakom Aleksandrom. Počeo je da se privija uz rođaka. Kod ajdučke vode njemu se pretupilo da su volovi krenuli unazad. Aleksandar ga je jedva smirio. Dobrivoje ga je molio da ga odveze direktno kući i počeo da plače. Aleksandar je tek onda video da je stvar ozbiljna. "Pa zar nisi video onolikog čoveka sa zlatnom bradom kako ide pored mene i sve vreme me drži ispod ruke", rekao mu je moj siroti brat - setno će baka Javorka.

vesti on line

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 16:52 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije : Okati svemirac velikih ušiju


Goran Gojković živi u banjskom lečilištu u Gornjoj Trepči i važi za ozbiljnog čoveka i domaćina i samo njegovi ukućani i najbliži prijatelji znaju da više od dve decenije čuva tajnu o susretu sa vanzemaljcem koji je imao u selu Brusnica kod Gornjeg Milanovca.Slika
Goran Gojković na mestu susreta treće vrste

Od tog susreta je prošlo mnogo vremena, ali Goran se seća svih detalja događaja koji će pamtiti celog života. Goran je svoju priču odlučio da poveri "Vestima".


- Tog leta, pre skoro 23 godine, bio sam u gostima kod tetke Stanice koja je bila udata u porodici Ponjavić, u selu Brusnica kod Gornjeg Milanovca. To prepodne stajao sam na seoskom putu ispred tetkine kuće, odmah do garaže. U jednom trenutku osetio sam neobičano hladan vetar koji je dolazio sa neba. Intuitivno sam pogledao ka nebu i ugledao nekakav bleštavi leteći objekat koji mi se približavao neverovatnom brzinom. U trenutku je stao iznad mene na visini od oko tri metra. Sastojao iz tri koncentična kruga, a najveći krug bio je prečnika oko pet metara. Drugi krug je bio znatno manji, a treći je bio veoma mali i taj krug koji je podsećao na nekakvu kupolu. Ona se otvorila i pojavilo se biće koje je imalo ogromne crne blistave oči i velike uši. To lice sam kasnije video i na nekim fotografijama koje su objavljivane kao fotografije tela vanzemaljaca, ali je izgledalo mnogo životnije. Istina je da sam premro od straha, ali kad se vanzemaljac pojavio, strah je nestao kao rukom odnesen, pa sam čak imao i želju da sve to potraje. U jednom trenuku čuo se i glas metalnog prizvuka, kao da


govori robot. Jasno sam razaznao glasove, ali ne i smisao onoga što mi je to biće govorilo. To okato biće mi je govorilo nešto petnaestak sekundi, a onda me je ipak savladao strah i počeo sam da bežim. Vanzemaljac se odmah povukao u leteći objekat, kupola se zatvorila i objekat je odleteo u sasvim drugom pravcu od onoga kojim je doleteo - ispričao je u jednom dahu dugo čuvanu tajnu Gojković.


On je i dan-danas ubeđen da vanzemaljac nije imao loše namere.

- Moj utisak je da mi je nešto objašnjavalo ili pokušavalo da uspostavi nekakav kontakt, ali ništa od onoga što je to biće izgovaralo nisam razumeo - veruje Gojković.

O svom susretu treće vrste ćutao je godinama iz straha da mu niko neće verovati:
- Ćutao sam jer sam se pribojavao da me ne proglase ludim, šarlatanom i lažovom jer, iskreno govoreći, mnogima koji su imali slične priče se upravo to i dogodilo. O ovome sam pričao samo sa ukućanima i sa najboljim prijateljima, ali i oni bi i da mi veruju i da mi ne veruju. Ja ni danas nisam imao nikavih razloga da javno govorim o mom susretu sa vanzemaljcem, ali više ne mogu da ćutim i da krijem da mi se to dogodilo. I sada ističem - niti je to bio san, niti sam upotrebljavao bilo kakve lekove, niti sam po prirodi neko ko izmišlja priče!

Pamti svaki detalj


Od Goranovog susreta sa gostom iz svemira prošle su godine, ali se on seća i najsitnijih detalja izgleda letećeg objekta, svog sagovornika iz ko zna koje galaksije i mesta gde se se dogodio njegov susret.

vesti online

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 16:55 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Druzina Save Savanovica

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=5697aqv3kwY[/youv]

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 17:00 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Kremansko prorocanstvo

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=qhkWfjgbkiw[/youv]

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 17:01 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Tamni vilajet

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=k99JGqeAuLI[/youv]

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 17:03 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Vile i Zmajevi

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=CU0dSvPmfFU[/youv]

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 17:04 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Vodene nemani

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=3HZJH_HJxUY[/youv]

Autoru:  Sanja [ 22 Jul 2012, 17:05 ]
Tema posta:  Re: Misterije Srbije

Misterije Srbije - Cudotvorna zemlja

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=9-rENIt2KHk[/youv]

Stranica 1 od 8 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/