Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Izletišta
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=398&t=18995
Stranica 1 od 1

Autoru:  Luna.* [ 19 Sep 2012, 21:08 ]
Tema posta:  Izletišta

Devojački bunar


Devojački bunar je glavni turistički centar Deliblatske peščare. Nalazi se desetak kilometara od Alibunara. Pored bazena, izgrađena je crkva brvnara, a postoji i nekoliko kafana. Moguće je iznajmiti i sobe.


Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


discoverserbia

Autoru:  Luna.* [ 19 Sep 2012, 21:23 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Ada Ciganlija


Ada Ciganlija je najpopularnije kupalište i jedno od najlepših beogradskih izletišta. Bilo je to nekada rečno ostrvo nastalo 4 km od centra Beograda. Pregrađivanjem desnog rukavca, 1967. godine, Ada postaje poluostrvo omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane, koje je dugo 4,2 km i prosečno široko 200 m, sa dubinom izmedju 4 i 6 metara. Danas Ada zauzima površinu od 800 hektara. Pored toga što je “Beogradsko more”, ona predstavlja i pravu ekološku oazu jer je očuvala svoja prirodna bogatstva. Gustom listopadnom šumom dominiraju hrastovi i brestovi.


Slika


Oko 7 km uređenih šljunkovitih plaža sa svim neophodnim infrastrukturnim objektima, čine plažu Savskog jezera najuređenijom plažom u Srbiji. Ugostiteljsku ponudu ostrva čini veliki broj restorana, raspoređenih oko jezera i desetine splavova - restorana na Savi.

Pored plivanja i rekreacije u vodi, na jezeru su zastupljeni skoro svi vodeni sportovi: veslanje, kajak, kanu, jedrenje na dasci, skijanje na vodi pomoću specijalne žičare, tobogani, pedaline...

Vodena trava prirodno prečišćava Savsko jezero, tako što se hrani njegovom vodom vezujući za sebe fosfor, azot i nečistoću. Ono je povezano vodopropusnom branom, na gornjem nasipu, sa Taložnikom, manjim prečišćenim jezerom. Iz Taložnika se u Savsko jezero neprestano ubacuje filtrirana voda, dok se pomoću pumpi na donjem špicu, iz jezera izbacuje voda. Time je veštački obezbeđena njegova protočnost. Upotreba plovila sa motorom na jezeru je strogo zabranjena. Zahvaljujući ovome, voda Savskog jezera je neuporedivo čistija od rečne. Jezero je rezervoar pijaće vode gradskog vodovoda .Čistoća vode se kreće na granici prve i druge kategorije.

Do Ade Ciganlije se može stići redovnim autobuskim linijama. Kupališna sezona na Savskom jezeru zvanično počinje 15. juna i završava se 15.septembra.


[youv]http://www.youtube.com/watch?v=66rGCF4oIWE[/youv]


discover serbia

Autoru:  Andjela [ 24 Sep 2012, 10:02 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Cvat Trešnje na Avali


Prva faza Grad Beograd pomoći će uređenje okoline zapuštenog jezera u blizini prestonice i nekadašnjeg omiljenog odmarališta, a uskoro počinje prva faza radova


Slika


Na padinama Avale, na samo 30 kilometara od centra grada, sa leve strane puta od Beograda ka Kragujevcu nalazi se poznato izletište Trešnja sa istoimenim jezercem. Grad Beograd pomoći će uređenje okoline ovog zapuštenog jezera i nekadašnjeg omiljenog izletišta, a uskoro počinje prva faza radova.

Nataša Đokić, načelnica u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kaže da će se uređenjem Trešnje postići bolji kvalitet životne sredine, a samo jezero postaće još atraktivnije za posetioce i ljubitelje prirode.

- Grad će finansirati popravku zida od lomljenog kamena oko jezera, vađenje i odvoz mulja u zoni radova, kao i rekonstrukciju pešačke staze. Ovo je prva faza radova, koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta životne sredine na ovom jezeru - kaže Nataša Đokić, načelnica u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

- Stanovnici Beograda uglavnom znaju za svoje omiljeno izletište - Savsko jezero i veoma malo se zna o drugim jezerima i izletištima u glavnom gradu. Otuda je cilj da se uređuju i promovišu i drugi resursi, posebno oni atraktivni u izletničko-turističkom smislu - kažu u gradskoj upravi.

Beograđani su pozdravili odluku da se sredi nekada popularno izletište.

- Nekada sam redovno išla na Trešnju. Šteta je što je to odmaralište propalo. Volela bih da uskoro tamo odvedem svoje unuke - kaže baka Radica (78).

- Trešnja je pravi biser Beograda, neverovatno je da je takvo izletište zapušteno. Često prolazim pored jezera i ne mogu da verujem da nije sređeno. Nadam se da će sugrađani uživati u lepotama Trešnje kao nekada - kaže Marko Jeftić sa Voždovca.


Kristina i Đenka na Trešnji

Koliko je ovo mesto lepo za kupanje pokazala je i glumica Seka Sablić, kada se, na Trešnji, sa Borom Todorovićem kupala snimajući čuvenu scenu iz filma „Maratonci trče počasni krug". Prilikom snimanja Maratonaca ceo ovaj lokalitet bio je blokiran kako bi se sprečilo okupljanje radoznalih posmatrača. Kristina i Đenka maestralno su uradili tu scenu.


Pored jezera nalazio se hotel, sa prelepim restoranom koji je, nažalost, krajem devedesetih godina napušten, a ubrzo i uništen. Od tada, ni jezero se ne održava. Šteta - kažu retki prolaznici.

Jezero Trešnja je veštačko jezero, okruženo šumom i nalazi se na granici opština Voždovac i Sopot. Dugačko je oko 150 metara, a širina mu je oko 20 metara. Delimično je ozidano betonom i nalazi se u središtu listopadno-četinarske šume, koja je dovoljno prostrana i sasvim pristupačna, a u blizini se nalaze i dva izvora hladne vode.

Trešnja u stvari obuhvata izvorište potoka Savušnica i svojim stranama pada na jugoistok u taj potok, koji je pritoka reke Mali lug. Na potoku je početkom šezdesetih godina napravljeno malo veštačko jezero, odnosno mikroakumulacija „Trešnja". Ovo jezero stvoreno je izgradnjom brane od lomljenog kamena, a akumulacija se puni vodama potoka Savušnica koji nikada ne presušuje. Izletište ima ukupnu površinu oko 200 hektara, a oko 180 hektara je pod šumom.

Press

Autoru:  Luna.* [ 01 Okt 2012, 17:11 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Lepterija


Slika


zletište Lepterija je smešteno na levoj obali Moravice, na pola puta do srednjevekovne tvrđave Sokograda i jedna je od najatraktinijih destinacija u sokobansjkom kraju za odmor. Prostor Lepterija-Sokograd (180 ha) proglašen je parkom prirode. Mnogo je zelenilom opkoljenih staza koje vode do Lepterije,a duž šumskih puteljaka postavljene su klupe za odmor, uređena mesta za roštiljanje, na samom izletištu je i plaža, atraktivno mesto za kupače.U steni preko puta nalazi se čudo prirode- uklesan lik Bogorodice koja u naručju drži Isusa. Na Veliki Petak niz lice Majke Božje slivaju se "suze" mlečno bela voda - koju narod i zove Bela Voda, i na taj dan Iz svih krajeva Srbije dolaze mnogi vernici, kako bi ovde upalili sveće i položili cveće.Ukoliko ste gladni, na Lepteriji postoji restoran gde turisti mogu da se okrepe i predahnu.


Slika


superodmor

Autoru:  Luna.* [ 05 Okt 2012, 09:18 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Bagdala

Brdo Bagdala iznad Kruševca predstavlja zeleni ambijent sa uređenim prostorom za šetnju i rekreativne sportove. Jedan je od sinonima Kruševca.Nalazi se u srcu grada, ipak daleko od gužve. Bagdala potiče od turske reči koja označava mesto sa koga se pruža lep pogled.


Slika


superodmor

Autoru:  Luna.* [ 08 Okt 2012, 22:01 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Zabran


[youv]http://www.youtube.com/watch?v=mnQHy5JWSqk[/youv]

Autoru:  Luna.* [ 09 Nov 2012, 18:09 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

BEOGRADSKA IZLETIŠTA


Gradska izletišta u Srbiji poslednjih decenija su sve posećenija mesta tokom vikenda. Beogradjani su predah tražili od gradske buke na lokalnim izletištima, ali i u zelenilu krajolika na sat vremena vožnje od srpske prestonice.

Slika

Za prvi maj okupljali su se u šumi Košutnjak na tzv. prvomajskom uranku i u prirodi porodično i sa prijateljima provodili ceo dan. Posle mnogo godina, beogradska izletišta doživljavaju renesansu. Beograd, kao turistička destinacija, goste mahom privlači zbog poslovnih putovanja, kongresa, sajmova, ali nije zanemarljiv broj onih koji dolaze u naš grad sa željom da upoznaju njegove kulturno-istorijske znamenitosti i lepotu U segmentu izletničke ponude značajno mesto ima sedam prigradskih opština, Surčin, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Sopot, Mladenovac i Grocka.

Slika

Najdužu izletničku tradiciju imaju Grocka, planine Avala i Kosmaj. Pre nekoliko godina na Kosmaju je udruživanjem kapitala iz nekoliko evropskih zemalja izgrađen pravi raj za odmor, hotel Kantri klub Babe, koji ima dva bazena na otvorenom, sportske terene, padok za jahanje i jezero za sportske ribolovce. Izgradnja hotela, kako to Srbi ocenjuju, kao da je povukla nogu pa je i u najmlađoj gradskoj opštini Surčin, potpisan ugovor za izgradnju golf kompleksa na 300 hektara a investior je konzorcijum tri firme iz Austrije, Izraela i SAD-a. Pored terena sa 18 rupa nadomak reke Save, gradiće se hoteli, rezidencijalni objekti, veštačko jezero i drugi sadržaji koji će u narednih deset godina zaokružiti kompletnu ponudu turističkog kompleksa Oaza. Surčin će biti i centar nautičkog turizma, jer je počela izgradnja nekoliko pristana na obali Save. Grocka, i kao opština i kao izletište ima mnogo dužu tradiciju, pre svega, zahvaljujući vikendašima, kako su nekada zvali Beograđane koji su tu gradili kuće za odmor. To je vinogradarski i voćarski kraj pored Dunava, pa je raj za pecaroše. Interesantno je i drugim turistima zbog arheološkog nalazišta vinčanske kulture sa tragovima života iz doba neolita.

Sa arheološkog nalazišta, u Barajevu, prikupljeno je mnogo starog novca i oružja koji se, uz ikone i crkvene knjige, čuvaju u Crkvenoj riznici u selu Vranić, poznatom po crkvi brvnari iz 18. veka. Iz istog perioda datira svetinja u opštini Obrenovac poznate i po šumi koja ima stazu zdravlja, a proteže se do uređene plaže na Savi.

Slika

Priča o raznolikosti ponude beogradskih izletišta nije do kraja ispričana ako ne spomenemo opštinu Mladenovac u čijem centru je banja Selters, poznato prirodno lečilište u Srbiji. Tu dolaze pacijenti sa koštanim i reumatskim oboljenjima , kao i gosti zbog odmora. Ono po čemu se Beograd razlikuje od evropskih prestonica je Ada Ciganlija, omiljeno kupalište sa mnoštvom sportskih sadržaja, na samo 4 kilometra od centra grada. To je poluostrvo na Savi koje je nekada bilo ostrvo sa šljunkovitom plažom na kojoj se leti rashlađenje traži više stotina hiljada posetilaca – kaže Olivera Lazović, direktorka Turističke organizacije Beograda.

Na međunarodnim turističkim sajmovima posebnu pažnju posetilaca privlači podatak o našoj metropoli koja gostima nudi u okviru gradskih granica dve šume, dva jezera, dve međunarodne reke i dve planine.

mojasrbija

Autoru:  Luna.* [ 03 Jan 2013, 13:31 ]
Tema posta:  Re: Izletišta

Na Adi kao usred leta

Nekoliko hiljada sugrađana drugi dan nove godine provelo na "beogradskom moru". Ugostitelji bašte preselili uz vodu, a najmlađi su uživali u klizanju


Slika


BEOGRAĐANI su drugi dan nove godine iskoristili da pohrle na Adu Ciganliju. Uživalo se u sunčanom vremenu i kafici na plaži. Prizor je ličio na pravi letnji - od rampe su se reke ljudi slivale ka makiškoj i novobeogradskoj strani "beogradskog mora", a mališani su sa nestrpljenjem iščekivali da stignu do klizališta.

Sa sladoledima u rukama i naočarima za sunce, sugrađani su sedeli na plaži ili se "klatili" na ljuljaškama. Voda u jezeru bila je čista i mirna, pa su samo kape, šalovi i rukavice odavali utisak da je zima, a ne proleće ili vrelo leto. Šetalištem je bilo gotovo nemoguće proći, a vlasnici kafića sa obe strane jezera trljali su ruke od pazara.Na raspustu smo, pa iako bi trebalo da učimo, morali smo da prošetamo i provedemo se na Adi, jer je divno vreme - uz osmeh kaže studentkinja Marija, dok sa drugaricama uživa u čaju i suncu. - Još malo odmaramo od dočeka i slavlja, a onda se "bacamo" na knjigu!


CENOVNIK

U RADNjI za iznajmljivanje bicikala na Adi, koja non-stop radi i zimi i leti, sat vremena vožnje biciklom za odrasle košta 150, za decu 100 dinara, dok je celodnevno iznajmljivanje 400, odnosno za mališane 300 dinara. Iznajmljivanje rolera na sat vremena košta 200, dok je renta za ceo dan 500 dinara. Za rikše treba izdvojiti 250 dinara za sat vremena ili 750 dinara za ceo dan. Iznajmljivanje duplih bicikala košta 200, odnosno 600 dinara za celodnevnu vožnju.


Nešto dalje, najmlađi su uživali na penjalicama, ljuljaškama i klackalicama i čekali da se raščisti gužva na klizalištu kako bi se i oni oprobali na ledu.

Na najvećem klizalištu na otvorenom u prestonici u sredu je bila prava žurka. Dečaci i devojčice su u dugačkim redovima čekali na klizaljke, dok su oni koji su stigli ranije, uveliko roditeljima i drugarima prikazivali svoje umeće na ledu. Bilo je i "krokodilskih" suza zbog nespretnih padova, ali na sreću, nijedan mališan nije prošao sa većom povredom. Najviše ih je zaboleo ponos jer nisu umešni ako ostali vršnjaci.

- Klizanje i iznajmljivanje klizaljki su potpuno besplatni i to je zaista sjajno, jer možemo da deci priuštimo višesatnu zabavu - kaže mama Radmila, dok svom sinu navlači sličuge. - Međutim, čekali smo više od sata da dobijemo klizaljke, jer su sve zauzete.

Uz zvuke muzike na klizalištu se zabava nastavila do večeri, a ostali posetioci omiljenog izletišta u gradu vozili su rolere, bicikle i uživali pored vode. Slobodne dane i praznike sjajno su iskoristili jer prema najavama meteorologa, novi hladni talas i snežne padavine stižu već sledeće nedelje.KUVANO VINO

ZAPOSLENI u jednom kafiću na Adi u sredu su imali pune ruke posla jer su se odlično dosetili da ispred svog lokala prodaju kuvano vino.

Ubrzo se ispred tezge stvorila velika gužva, a posetioci su pazarili vrelo vino sa opojnim mirisom cimeta i karanfilića u plastičnim čašama, po ceni od 100 dinara.TRADICIONALNO PECANjE

DVOJICU Beograđana zatekli smo na platformi uz jezero kako pecaju i razgovaraju o dočeku Nove godine. Kako su nam rekli, pecanje 2. januara postalo im je tradicija, jer je Ada za njih beg od prazničnih gužvi na ulicama.

Od jutra pa do prvog mraka dva drugara zabacivala su udicu i nadala se da će kući poneti dobar ulov.


novosti

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/