Pridružio se: 25 Dec 2010, 15:00 Postovi: 39460 Lokacija: Beograd
GUSLARI
Guslari čine posebnu kategoriju među izvođačima marodne pjesme; oni su često istovremeno pjesnici, kompozitori i reproduktivni umjetnici. Način pjevanja, i same melodije razlikuju se u različitim krajevima, a i od guslara do guslara. Umjetnički nivo zavisi o obdarenosti pojedinca.
Guslari pjevaju prirodnim glasom i neškolovanom tehnikom. Melodija nije nikada stalna; ona je neprekidna improvizacija prema izabranom ritmičkom klišeju. Svaki guslar ima vlastiti kliše napjeva, koji je ili naslijedio od svojih predaka ili ga je sam izmislio. Neki guslari pjevaju više melodija, a i jednu melodiju na više načina. Melodije pojedinih guslara uvijek se čine novima. J. Erdeljanović opazio da kod Srba postoje uglavnom tri stila pjevanja: prvi, sasvim jednostavan, kao da čovjek otegnutim glasom pripovijeda; drugi, kad pjevač u stihu posljenja 2—3 sloga veoma otegne i spusti glas; a po trećem načinu se slogovi izgovaraju kratko, bez otezanja, jakim glasom, a pred posljednjim slogom načini se kratak prekid, pa se poslije njega taj slog izgovori skoro nečujnim glasom. Pjevači razlikuju pjevanje "više seljačko" (brzo) od dostojanstvenijeg pjevanja za građane. Ističe se među njima pjevanje na "starinski način". Bosanci pjevaju "mirnije", a Crnogorci oštrije, kao da skandiraju. Kad neki pjevači hoće da pjevaju brže, prelaze u neku vrstu recitiranja. Skoro redovno guslari improviziraju individualne — katkad šaljive — uvode u pjevanje epske pjesme. Postoji i grupno pjevanje, koje izvode 2—3 grupe pjevača ponavljajući isti stih (u Makedoniji), koji je prvo intonirao guslar. U epskoj pjesmi nema strofa; ipak pjevač dijeli pjesmu na veće ili manje odlomke, koje završava širom i melički bogatijom kadencom ili na kraju odlomka podvikne. Nakon toga je mala stanka, odmor, odušak, koji obično ispuni improvizacijama na guslama. Postoji razlika i u izražajima gusala; u nekim krajevima je on veoma grub, u drugima jednostavan, pa monoton, nježan. Pratnja se izvodi uvijek jednomjernim potezima gudala, legato, a portamento postižu prekidanim udarima prstiju po struni.
Prvi pisani podatak o guslarima datira iz 1415, a govori o srpskom guslaru na poljskom dvoru. B. Kuripešić u svom Itinerariumu 1531 spominje narodne pjevače i guslare. U kasnijim stoljećima dosta se često spominju u historijskim dokumentima. Poznati dobri guslari bili su: Andrija Kačić-Miošić (Starac Milovan), vladika Njegoš Petrović, knez Miloš, Tešan Podrugović, Filip Višnjić, Ćor-Huso Husović, Janko Milić, Ivo Bojčin Jovićević, Petar Perunović, Jevrem Ušćumlić, Tanasije Vučić, Ivan Meštrović; veoma rijetko pjevaju žene.
Guslarenje je u novije vrijeme u propadanju, jer su uvjeti za stvaranje epskih pjesama nestali, kao što je nestala i uloga guslara — kroničara historije. Interes za ovu vrstu muzike potisnulo je zanimanje za sasvim drugu vrstu muzike, koja se lako širi pomoću radija i t. d. Učinjeno je nekoliko pokušaja podsticanja ovog umijeća, da se sačuva bar ono, što još postoji.
Muzička Enciklopedija
"NEMA dana bez očinjeg vida, niti ljepše slave od Božića...". Ne, ne zna Vladimir Radojević naizust baš ceo "Gorski vijenac", ali ove i niz drugih stihova iz Njegoševog speva kojim se gotovo dva veka nadahnjuje vaskoliko srpstvo, uz gusle izvija - ka nebesima. A naučiće ga, veli, i celog, ima vremena. Jer, tek mu je devet godina i najmlađi je član Svesrpskog saveza guslara "Dušanovo carstvo".
- Uzeo sam ih u ruke kad su mi bile dve godine i od tada ih ne ispuštam - objašnjava samopouzdano, tonom odraslog čoveka, u domu svog strica Dobrice Radojevića, u Novom Sadu. - Prvi put sam javno nastupio u Podgorici kada mi je bilo pet godina, a nosim ih, evo, i kad idem u goste.
ODUŠEVLjENI JAPANCI
LETOS, u hotelu "Enigma" na Žabljaku, odakle su Radojevići starinom, grupa gostiju iz Japana zamolila je domaćine da, uz ručak, čuje i nekog guslara. Kada se, umesto brkate starine koju su očekivali, pojavio Vladimir bili su iznenađeni, a kad su ga čuli prekinuli su ručak i, zadivljeni, na nogama dočekali kraj njegovog nastupa.
Vladimirov nesvakidašnji dar njegovi roditelji Radule i Rajka, koji imaju i trogodišnju kćerku Nikolinu, uočili su čim je počeo da prepoznaje svet oko sebe. Još kao beba bi, vele, na zvuk gusala prosto počeo sav da treperi, pa mu ih je stric rođeni Mićo poklonio već za drugi rođendan.
- Sa tri je već znao priličan broj stihova iz naših epskih pesama. Od pete nastupa pred publikom, a danas to čini zajedno sa našim najpoznatijim guslarima poput Boška Vujačića ili Đoka Koprivice - kaže, s ponosom, Radule Radojević. - Nastupe više ni ne brojimo, ali su neki, poput prošlogodišnjeg na beogradskom "Kolarcu" gde je doživeo prave ovacije, stvarno nezaboravni.
Da se ljubav i vernost prema guslama u porodici Radojević prenose sa kolena na koleno, gotovo je izlišno i govoriti: uz njih peva i Radule, a činili su to i Vladimirov deda Mahailo, pradeda Milosav... U ovom trenutku, najmlađi i najdarovitiji u tom nikad prekidanom nizu, uz već pomenute delove neprolaznog speva velikog vladike, zna još dvadesetak epskih pesama. Nove uči svakodnevno, a najviše, kaže, voli "Vilu s Durmitora".
- Ta mi je najdraža, a vole je i ovde, u Novom Sadu, moje sestre Jelena, Anđela i Milica i brat Danilo - objašnjava.
- Sa Milicom sam išao i u njenu školu, mnogi đaci i nastavnici su tada gusle uživo čuli prvi put, ali su svi bili oduševljeni.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu