Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Najnovije vesti -Planeta
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=276&t=3503
Stranica 1 od 390

Autoru:  zina [ 17 Feb 2011, 09:25 ]
Tema posta:  Najnovije vesti -Planeta

IBM-ov superkompjuter Watson "nastupio" je u američkom kvizu "Jeopardy!"

U prva dva dana nastupa Watson je imao nekoliko tacnih, ali i nekoliko pogresnih odgovora u kvizu u kojem se odgovori moraju postavljati u obliku pitanja. Na kraju je Watson je zavrsio ispred dosadasnjih najboljih ljudskih natjecatelja u tom kvizu, Brada Ruttera i Kenna Jenningsa.Glavna nagrada je milion dolara koju IBM namjerava donirati u dobrotvorne svrhe.

Watson je superkompjuter ukupne snage 80 terflopsa koje se sastoji od 2.880 procesorskih jezgri Power7, 15 TB RAM-a i baze podataka sa 500 GB ranije obrađenih informacija. Najvažniji dio sistema je softver za umjetnu inteligenciju koji mora analizirati pitanja postavljena prirodnim ljudskim jezikom i dati odgovor u obliku pitanja.

Slika

Autoru:  Ivan [ 21 Feb 2011, 22:33 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Brazilska polja kafe iz svemiraSlika
polja kafe Brazilska polja kafe iz svemira
Astronauti s Međunarodne svemirske stanice snimili su ovu fotografiju brazilskih poljoprivednih polja u brazilskoj državi Minas Gerais, poznatoj po proizvodnji kafe.
Osim pravilnih geometrijskih oblika, fascinira i vizuelna različitost plantaža, koja je rezultat različitih nasada – suncokreta, žita, krompira, pirinča, kukuruza i kafe.

Autoru:  Ivan [ 21 Feb 2011, 22:39 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Počela proizvodnja piva za gej populaciju


Slika

Meksička pivara „Minerva“ počela je da proizvodi nove vrste piva, namenjene prvenstveno gej populaciji.

Pivo iz meksičke pivare ima blag ukus meda, a na nalepnicama su simboli sa očiglednim aluzijama za priznavanje simbola homoseksualnih pokreta, piše „Dejli telegraf“.

Nalepnice se sa boca lako skidaju i mogu da se prilepe na odeću kao simbol „homoseksualnog ponosa“. Jedna vrsta piva nazvana je „purpurna ruka“ (Purple Hand), što se podudara sa imenom organizacije koja se borila za prava seksualnih manjina u San Francisku 1969. godine.

Ova vrsta piva već se prodaje u barovima i prodavnicama Meksika, Gvadalahare, kao i u lukama Puerto-Valarta i Los Kabos. Sem toga proizvodjač je već dobio porudžbine iz SAD i nekih latinoameričkih zemalja.

Autoru:  victory [ 22 Feb 2011, 14:48 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Oštra kazna zbog korišćenja društvene mreže
Časna sestra izbačena iz samostana zbog "fejsbuka"


Časna sestra Marija Hesus Galan (54) proterana je iz samostana u španskom Toledu zbog preterane upotrebe "fejsbuka".

Slika
Sestra koja je izbačena iz samostana želi da započne novi život

Ostalim sestrama je zasmetalo što se Marija previše vezala za “fejsbuk”, a mnogi tvrde da je nekima najviše smetalo što ima toliko prijatelja na toj društvenoj mreži.

“Zavist mi je život pretvorila u pakao, glavna sestra i ostali rekli su svoje. Razrešili su me službe bez posebnog objašnjenja”, napisala je na svom “fejsbuk” profilu dva dana nakon što su joj rekli da više ne može da bude časna sestra.Ona je napisala je i da zbog ovakvog postupka ne oseća gorčinu već da je spremna da započne novi život.Podršku su joj pružili i njeni prijatelji na društvenoj mreži, kojih ima 285.

Autoru:  Ivan [ 22 Feb 2011, 16:17 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Zimske čarolije za odrasle


U Nemačkoj održana tradicionalna gola trka sankama.

Slika

Temperatura od pet stepeni ispod nule, nije sprečila 26 takmičara - 13 muškaraca i 13 žena, da izađu na stazu u u nemačkom gradu Braunlageu i učestvuju u tradicionalnoj trci u koju su sa sobom, osim sanki, poneli kacige i gaćice.

Polugoli mladići i devojke se nisu obazirali ni na nisku temperaturu ni poglede 17.000 gledalaca, već su se spustili niz padinu dugačku devedeset metara.

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=Ep7clyEjJNw[/youv]

Autoru:  Ivan [ 22 Feb 2011, 16:20 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Trodimenzionalni portret od šrafova


Slika

Endru Majers (31) stvara neobične portrete svojih prijatelja i članova porodice, tako što zavrće šrafove na veliku šper ploču, a onda ih boji.

„Potrebno je oko šest meseci i deset hiljada šrafova za nastajanje jednog portreta“, kaže Majers i objašnjava da se na ovu „tehniku“ odlučio zbog trodimenzionalnog efekta koji nastaje uz pomoć manje ili više zavrnutih šrafova.

Na ideju je došao pre dve godine kada je radio u jednoj crkvi u Kaliforniji. „Radio sam bronzane bareljefe i pomslio sam kako bi bilo ‘kul’ napraviti portret u celosti od šrafova. Šest meseci kasnije je moje prvo delo bilo gotovo“.

Majers objašnjava kako nastaje remek-delo.

„Prvo izbušim rupe na drvetu – to traje par nedelja, onda na red dolaze šrafovi, a potom najmučniji deo posla – bojenje svake ‘glave’ pojedinačno kako bi se lik pojavio“.

Autoru:  Ivan [ 22 Feb 2011, 16:23 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Beba neverovatne debljine


Slika

Ova slatka mala bebica iz Teherana (Iran), ima svega sedam meseci i „svega“ 20 kg. … Kad prohoda nosiće taticu u zubima?


Slika

Slika

Slika

Autoru:  Ivan [ 24 Feb 2011, 22:59 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Srpski dečak svetska senzacija
Njegovo telo se ponaša kao magnet i to ne samo za metalSlika


Sedmogodišnji Bogdan Ivković iz Vlasotinca u Srbiji je postao prava svetska senzacija kada su TV kanal MSNBC i Daily Mail objavili priloge o njemu.

Na prvi pogled običan klinac, ali njegovo telo privlači predmete, ali i ometa rad električih uređaja u blizini. Koliko je sila privlačenja jaka govori podatak da može da drži čak i metalni tiganj da ne padne.

Porodica Ivković kaže da je on takav od rođenja, a doktori nemaju objašnjenje za ovu pojavu. Pogledajte kako to izgleda[youv]http://www.youtube.com/watch?v=fpDTl8y3-Lk[/youv]

Autoru:  Ivan [ 27 Feb 2011, 10:55 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Erupcija indonezijskog blatnog vulkana trajaće 26 godina


[b]Najveći svetski blatni vulkan Lusi, na istočnoj Javi u Indoneziji, zbog kojeg je 13.000 porodica ostalo bez svojih kuća, nastaviće verovatno da eruptira sledećih 26 godina, procenili su naučnici, preneo je BBC.


Slika

Vulkan Lusi, čije je ime izvedeno iz indonezijske reči za blato – lumpur – i mesta gde je došlo do erupcije – Sidoarjo – prvi je put eruptirao u maju 2006. godine i na svom vrhuncu je izbacivao oko 180.000 metara kubnih blata dnevno, što je količina koja može da napuni 50 olimpijskih bazena.

Slika

Erupcija je potopila kuće, škole i farme na području od sedam kvadratnih kilometara. Istraživanja, objavljena u "Žurnalu geološkog udruženja", iznose prvu pouzdanu procenu o dužini trajanja erupcije vulkana Lusi.


Koautor studije, geolog Ričard Dejvis, kaže da do sada nije bilo moguće načiniti procenu zbog brojnih faktora.
"Još 2008. smo imali provizornu procenu, ali smo od tada značajno unapredili metodologiju. Takođe, dve-tri godine smo diskutovali oko toga šta je dovelo erupcije", rekao je on.


Erupcija Lusi bila je tema mnogih naučnih debata, a mišljenja su se kretala od toga da je njen uzrok bilo bušenje bunara u oblasti, do zemljotresa magnitude 6,3 koji je nekoliko dana pre nego što se "oglasio" vulkan pogodio područje. Na konferenciji u Južnoj Africi 2008. većina stručnjaka – 42 od 74 – je smatrala da uzrok leži u bušenju.


Iste godine, kompanija koja je obavljala bušenja u području i koja je okrivljena da je dovela do erupcije vulkana, prihvatila je da plati odštetu za više od 50.000 razmeštenih osoba. Ipak, nije rečeno da je bušenje jedini uzrok erupcije.


Na osnovu dugogodišnjeg prikupljanja podataka, zasnovanih na tome koliko Lusi izbacuje blata dnevno, Dejvis i njegov tim su izračunali dužinu tog procesa.


Dejvis objašnjava da je vulkan bio navođen mineralnom vodom koja je ležala na oko 2,5 do 3,5 kilometara ispod površine, i koja je putovala kroz izbušene rupe i prošla kroz sloj blata, pre nego što je eruptirala.

Slika

Prema modelu računanja koji su primenili naučnici, kako navodi Dejvis, postoji 10 odsto šanse da će erupcija trajati više od 100 godina, a 90 odsto da će trajati duže od deset godina. Naučnici su na kraju uspeli da izračunaju da će proces trajati 26 godina.


Naučni tim je pretpostavio da se donji sloj vode neće puniti iz nekog drugog izvora.

"Ukoliko do toga ipak dođe, procena od 26 godina je prekratka", dodao je Dejvis. [/b]

Autoru:  victory [ 03 Mar 2011, 12:39 ]
Tema posta:  Re: Zanimljivosti iz sveta

Pismo isporučeno sa zakašnjenjem od skoro 70 godina

Pismo koje je u Drugom svetskom ratu poslato jednoj ženi u Kaliforniji, isporučeno je sa skoro 70 godina zakašnjenja, ali ne osobi kojoj je bilo namenjeno
List Montgomeri advertajzer objavio je da je pismo iz mesta Montgomeri, u Alabami, 9. avgusta 1944. upućeno gospođici R.T.
Flečer.
Kao mesto isporuke navedena je adresa bolnice Crvenog krsta u vojnom kampu Roberts, u Kaliforniji.
Zgrada u kojoj se nekada nalazila bolnica, srušena je pre nekoliko godina.
Žene koje su radile u bolnici uglavnom su bile bolničarke ili činovnice.
Kamp Roberts je zatvoren 1970, pa je pismo isporučeno Istorijskom muzeju. Kustos muzeja Gari Mekmaster naveo je da nije otvorio pismo radi zaštite privatnosti.
Deo koverte na kojem je pisalo ime pošiljaoca je otcepljeno.

Stranica 1 od 390 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/