Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Hronika
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=276&t=10166
Stranica 1 od 145

Autoru:  Barbara. [ 29 Okt 2011, 09:41 ]
Tema posta:  Hronika

Novi Pazar: Privedeno 15 vehabija

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je jutros počela akcija protiv ekstremističkog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina

Slika
Jučerašnji događaj u Sarajevu bio je povod za akciju

U policijskoj akciji koja je započela jutros na 18 lokacija na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, privedeno je 15 lica, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Jutros u pet sati otpočela je akcija protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina", rekao je Dačić u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Akciju su izveli žandarmerija, služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije. Ministar je rekao da su im oduzeti telefoni, kompjuteri i lap topovi i da su privedeni na razgovor.

Akcija je sprovedena nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta, juče pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.


Tanjug

Autoru:  Barbara. [ 29 Okt 2011, 10:05 ]
Tema posta:  Re: Hronika

POLICIJA SPASLA ŽIVOT MERI VORLIK

VEHABIJA HTEO DA UBIJE AMBASADORKU SAD U SRBIJI?!

Tokom posete ambasadorke SAD Novom Pazaru Mevlud Jašarević primećen u blizini opštine. Kod sebe imao nož, pa ga je policija uhapsila!

Slika

NOVI PAZAR - Mevlud Jašarević je privođen u Novom Pazaru 2010. tokom posete američke ambasadorke u Srbiji Meri Vorlik tom gradu. Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je ranije da je MUP Srbije priveo Jašarevića 29. novembra prošle godine tokom posete ambasadorke SAD u Srbiji Meri Vorlik Novom Pazaru.
- Jašarević je pripadnik vehabijske zajednice, znali smo za to i primećen je u blizini opštine tokom posete ambasadorke. Kod njega je pronađen nož i priveden je, a potom je protiv njega podneta prijava, rekao je Veljović.

U Novom Pazaru je u petak veče, u kući koja se vodi kao zvanična adresa Mevluda Jašarevića (23) koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, u toku policijski pretres.

Kako javlja izveštač Bete s lica mesta, osim policijskog automobila i kombija u blizini kuće nema okupljenih građana.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj kući živi Jašarevićeva tašta, a on sa suprugom već nekoliko poslednjih godina živi u Bosni.

Mevlid Jašarević je pripadnik vehabijskog pokreta koji je danas pucao iz automatske puške na zgradu američke ambasade u Sarajevu. On je ranjen u noge i prebačen je u sarajevsku bolnicu. U napadu na američku ambasadu u Sarajevu ranjena su dva policajca.

Nosio nož "rambo" i "širio islam"

Mevlud Jašarević u Novom Pazaru je postao poznat posle incidenta koji se dogodio 4. decembra 2010, kad je uhapšen ispred zgrade Opštine Novi Pazar, dok su u zgradu ulazili Mlađan Dinkić i američka ambasadorka Meri Vorlik, ambasadori Japana i još osam evropskih zemalja. Jašarević je tada odbio da se legitimiše, a prilikom pretresa u policiji kod njega je nađen veliki nož „rambo“. Tada je uhapšen i Fatmir Muratović.

Posle privođenja policija je protiv Jašarevića, zbog posedovanja noža, podnela prijavu.

Jašarević je tada ispričao policiji da je u februaru te godine (2010) bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, i to u trenutku kad je policija u tom selu pohapsila veliki broj vehabija, a da se u Novi Pazar vratio da „širi islam“. Tada je obelodanjen i podatak da je Jašarević 2005. godine u Beču osuđen na tri godine zatvora zbog krađe 100.000 evra.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, posle hapšenja u Novom Pazaru i puštanja na slobodu Jašarević se vratio u selo Gornja Maoča, gde je provodio najviše vremena. Čak je planirao da se u tom selu, u vehabijskoj zajednici, i nastani i tamo ostane da živi. Naši izvori takođe tvrde da je Jašarević u kampu bio jedan od istaknutijih članova grupe Nusreta Imamovića, vođe vehabija u Bosni.


Agencija BETA

Autoru:  Barbara. [ 29 Okt 2011, 10:24 ]
Tema posta:  Re: Hronika

SKANDAL - BILI SMO ZAMORČIĆI

NA SRPKINJAMA TESTIRALI OPASAN BOTOKS!

Američka kompanija „Alergan“ priznala da je bez dozvole vršila testove u našoj zemlji. Korišćenje ovog proizvoda nije dozvoljeno u estetskoj hirurgiji

Slika

BEOGRAD - Ko se napumpao, nek razmišlja!
Američki proizvođač botoksa „Alergan“ priznao je da je prošle godine u medicinske svrhe testirao ovaj proizvod - za šta nije imao odobrenje - u Srbiji, Indiji, Poljskoj, Egiptu, Libanu i Turskoj. Prema informacijama CBS njuza, ta kompanija je nezakonito reklamirala korišćenje botoksa za lečenje migrene, Parkinsonove bolesti, bolesti bešike, proširene prostate, povreda kičmene moždine u svojoj zemlji, a istovremeno je radila ispitivanja na pacijentima obolelim od tih bolesti u Srbiji i drugim zemljama! To, međutim, nije jedini problem, jer izgleda da je masovno korišćenje botoksa u srpskoj estetskoj hirurgiji - nedozvoljeno!

Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove, rekao je za Kurir da je u našoj zemlji botoks registrovan samo kao leka „disport“ i da se u druge svrhe ne sme koristiti. Slučajno ili ne, ta činjenica je ostala nepoznata zdravstvenim vlastima dok ih Kurir nije pozvao. U Ministarstvu zdravlja kažu da će sve navode proveriti.

Farmaceutkinja Vukica Stevanović za Kurir navodi da je korišćenje botoksa za stanja i bolesti za koje ne postoji dozvola Agencije za lekove (ALIMS) isto kao da se pacijentima on daje na crno!

- ALIMS izdaje dozvole za primenu lekova i tačno određuje stanja i bolesti kod kojih oni smeju da se daju pacijentima. Niko u Srbiji nema pravo da botoks koristi u druge svrhe, jer je to opasno i nelegalno - upozorava ona i dodaje kako bi lekari trebalo da upozore pacijente da, ukoliko osete glavobolju, ako počnu da im padaju kapci, dobiju gušenje ili nevoljno mokrenje, smesta odu kod najbližeg lekara, jer botoks može da dovede i do smrti.

Možda niste znali...

* Botoks je jedan od najjačih otrova, proizvodi ga mikroorganizam klostridijum botulinum.

* Ovaj mikroorganizam je izazivač opasne bolesti botulizma.

* U plastičnoj hirurgiji botoks se koristi za uklanjanje bora duže od 15 godina.

* Na opasnost od korišćenja botoksa prva je upozorila Američka uprava za kontrolu farmaceutskih proizvoda.

* Od novembra 1997. do decembra 2006. u SAD je posle korišćenja botoksa umrlo 16 ljudi.

* Tretman botoksom u Srbiji košta oko 400 evra.


Tucović: Registrovan samo za neke bolesti

Aleksandar Tucović, portparol ALIMS, negirao je za Kurir da je čuo išta o testiranju botoksa bez dozvole na Srbima, ali navodi da je ta ustanova registrovala lek „disport“ (klostridijum botulinum toksin tip).

- Bolesti za koje sme da se primenjuje su: aksilarna hiperhidroza (preterano znojenje), spasticitet ruke (grčenje) kod pacijenata posle moždanog udara, grčenje stopala kod pacijenata s dečjom cerebralnom paralizom starih najmanje dve godine, cervikalna distonija (slabost mišića vrata) i spazmodički tortikolis (krivljenje vrata kod beba). Za sve ostalo ne sme da se upotrebljava - kaže Tucović. Na pitanje kako je moguće da se botoks koristi u estetskoj hirurgiji, on nije znao da odgovori.

Kurir

Autoru:  Barbara. [ 29 Okt 2011, 10:56 ]
Tema posta:  Re: Hronika

Pikasove slike predate Švajcarskoj

Beograd -- Slike poznatog španskog umetnika Pabla Pikasa „Glava konja“ i „Čaša i bokal“ od juče više nisu u Beogradu i predate su Švajcarskoj.

Slika

Kako piše Danas, niko još nije priveden zbog ovih slika, čija se vrednost procenjuje na više miliona švajcarskih franaka.

U policiji navode da se intenzivno analiziraju svi prikupljeni tragovi u ovom slučaju ne bi li se tačno rekonstruisalo kako su se ove slike našle u Srbiji, kojim kanalima i koje je trebalo da bude njihovo konačno odredište.

Slike su pronašli pripadnici SBPOK-a u saradnji sa švajcarskom policijom. Spekuliše se da su slike pronađene u sefu u banci, ali i u stanu nekog srpskog privrednika.

Pre više od dva meseca pripadnici SBPOK-a pronašli su osam umetničkih slika, vrednih deset miliona evra, od kojih su četiri ukradene takođe u Švajcarskoj.

Prema informacijama Interpola, države koje su najčešće mete pljački umetnina su Francuska, Poljska, Rusija, Nemačka i Italija. Najčešće se pljačkaju privatni kolekcionari, ali i muzeji i galerije. Vrsta ukradenih umetnina se razlikuje od države do države. U bazi podataka Interpola evidentirano je oko 30.000 ukradenih umetnina. Posebni odeljci Interpola se odnose na umetnine koje su ukradene u Iraku i Avganistanu, tokom i nakon sukoba na tim prostorima.


Izvor: Danas

Autoru:  Barbara. [ 29 Okt 2011, 11:01 ]
Tema posta:  Re: Hronika

Srbiji preti terorizam

Beograd -- Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović ocenio je da Srbiji preti opasnost od terorizma, pre svega od radikalne forme islama.

Slika

On je rekao da bi se ta opasnost mogla povećati ukoliko država odluči da pošalje vojsku u Avganistan ili Irak.

"Svetska i regionala pretnja po bezbednost su Al Kaida i njoj srodne organizacije. U srcu tih organizacije se nalaze Vehabije kojih u Srbiji ima sve više i više", rekao je Trifunović u intervjuu za specijalizovani magazin iz oblasti bezbednosti Sekjuriti obzerver.

Trifunović je ocenio da državni organi Srbije ne bi bili u stanju da se izbore sa eventualnim terorističkim napadom jer je koncept za borbu protiv te opasnosti, prema njegovim rečima, potpuno pogrešan.

"Duboko je usađeno mišljenje da jake protiv-terorističke jedinice mogu da reše problem. U praksi to nije tako. Nažalost, u Srbiji ne postoje, osim nekoliko izuzetaka, stručnjaci koji mogu da odgovore na ključna pitanja kada je u pitanju teroristička pretnja", ocenio je on.

Profesor Fakulteta bezbednosti je ocenio da represija ne može biti rešenje već je ključ u, kako se izrazio, deradikalizaciji muslimanskog stanovništva. Tim procesom se niko ne bavi već se građanima uliva lažna sigurnost brojem i kapacitetom takozvanih specijalnih jedinica. Situacija je još teža ako se uzme u obzir stanje i osposobljenost naših službi bezbednosti. Loša kadrovska rešenja godinama otežavaju rad tih službi", rekao je on.

Trifunović je ocenio da bi teroristička pretnja po Srbiju bila još veća ukoliko bi državni vrh odlučio da pošalje pripadnike Vojske Srbije u borbene misije u Avganistanu ili Iraku.

"Uzmite na primer slučaj Španije i Velike Britanije koje su poslale svoje snage u Avganistan. Setite se terorističkih napada u tim zemljama. Španija je nakon terorističkog napada u Madridu povukla svoje snage iz Avganistana. Nekoliko pokušaja terorističkih napada desila su se i u Italiji", naveo je Trifunović.


Izvor: Beta

Autoru:  Barbara. [ 30 Okt 2011, 15:40 ]
Tema posta:  Re: Hronika

Mevlid Jašarević u Novom Pazaru skrivao vehabijski materijal

U kući napadača iz Sarajeva nađeni uniforma i knjige o ekstremnom islamu

BEOGRAD/BANJALUKA - Srpska policija pronašla je u novopazarskoj kući Mevlida Jašarevića (23), vehabije koji je prekjuče oko 15.30 pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu. Kuća osumnjičenog je pretresena u sklopu akcije koju su posle napada izveli srpski policajci, a on još nije saslušan u Sarajevu gde je u bolnici na Koševu pod lekarskim nadzorom posle ranjavanja.

Slika
Mevlid Jašarević u jakni imao i dve bombe

U okviru akcije u Srbiji, na nekoliko sati je na informativni razgovor privedeno 17 pripadnika radikalskog pokreta iz Sanžaka, a pretreseno je 17 lokacija u Sandžaku. Posle saslušanja u policiji, kome je prisustvovao i tužalac, oni su pušteni i proveraju se njihove aktivnosti i pregledaju komunikaciona sredstava koja su im oduzeta.

Zaplena


U akcije je privedeno 12 muškaraca sa terotorije Novog Pazara, po dvojica iz Sjenice i Tutina i jedan državljanin BiH. Policija je u petak uveče i do ranih subotnjih sati pretresla i kuću osumnjičenog Jašarevića i još 17 lokacija na teritoriji Sandžaka. Poslednju akciju policije protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokretana teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice izveli su Žandarmerija, Služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije, u saradnji sa pripadnicima BIA.


Prilikom pretresa nađeno je 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablju, nekoliko bejzbol palica, kao i literaturu koja opisuje i propagira ideje tog pokreta. Sve što je nađeno u kućama vehabija veštači se posebno - sadržaj komjurtera, laptopova...


Blic

Autoru:  Barbara. [ 30 Okt 2011, 20:50 ]
Tema posta:  Re: Hronika

Dvojica vehabija: Bilo nam je plaćeno da dovezemo Jašarevića ispred Ambasade SAD

Radio Slobodna Evropa prenosi da su dvojica juče uhapšenih zbog umešanost u pucnjavu kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Dino Pečenković i Ahmet Spahić, potvrdili da su u petak, pre napada, dovezli vehabiju Mevlida Jašarevića na tu lokaciju, za šta im je plaćeno.

Slika

Specijalci BiH na terenu kod sela Gornja Maoča, uporišta vehabija u BiH

Tužilaštvo BiH je danas saopštilo da će narednih dana biti odlučeno da li će za dvojicu uhapšenih u Gornjoj Maoči biti zatražen pritvor.
U međuvremenu, u Kliničkom centru u Sarajevu završeno je saslušanje Jašarevića (23), koji je u petak popodne pucao na Ambasadu SAD. Jašarevićev advokat Senad Dupovac je istakao da je njegov klijent izrazio zanimanje za ranjenog policajca i svoju suprugu Mirelu, koja je juče saslušana."Jašarević je tokom ispitivanja izneo svoju odbranu, a tužilac koji vodi istragu će u ponedeljak, prema Sudu BiH, uputiti predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.Tužilac Dubravko Čampara, koji vodi istragu, rekao je juče da će Tužilaštvo predložiti pritvor za Jašarevića čim on bude sposoban da izađe iz bolnice gde je smešten posle ranjavanja, a što se najkasnije može desiti u ponedeljak.- Brine se zbog svoje majke i prijatelja, da će imati neugodnosti zbog njega. Mislim da on još uvek ne razume ova događanja - rekao je Dupovac za Federalnu televiziju.Dupovac je dodao da je njegovom klijentu potrebna psihijatrijska pomoć jer je "nesređen i nije svestan svojih postupaka".
[/center
[center] Jašarević sledbenik ekstremne ideologije

Slika
Mevlidu Jašareviću potrebna psihijatrijska pomoć

Prema izjavama svedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sledbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima konvencionalnog islama.Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, izrazito su sektaški nastrojene, piše "Dnevni avaz" i podseća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.Navodno u Austriji deluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhammed), koji i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara.Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na američku ambasadu u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH, piše sarajevski dnevnik. List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "hteo pomoći muslimanima". Jašarević je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao je: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce".Državni tužilac BiH Dubravko Čampara rekao je da će Jašarević, koji je još u bolnici pod policijskim nadzorom zbog ranjavanja u nogu, najkasnije za dva dana moći biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH.


Blic

Autoru:  Barbara. [ 31 Okt 2011, 00:58 ]
Tema posta:  Re: Hronika

VEHABIJA: NISAM NAHUŠKAN, TO JE U MOJOJ GLAVI

Slika

SARAJEVO - Mevlid Jašarević, osumnjičeni za terorizam, koji je u petak poslepodne pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, rekao je u nedelju da je ovo delo izveo sam, bez pomagača i saučesnika.

Potvrdio je ovo Senad Dupovac, Jašarevićev advokat, koji mu je određen po službenoj dužnosti.

Dino Pečenković i izvesni Ahmetspahić, uhapšeni u subotu u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči, priznali su da su u petak dovezli Jašarevića u Sarajevo, za što im je plaćeno. Senad Dupovac je, međutim, kazao da Mevlid Jašarević tvrdi da im je rekao da ide kod rodbine u Sarajevo i da mu treba prevoz.

Jašarevića je u Kliničkom centru Univerziteta (KCU) u Sarajevu ispitao Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH. Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je postupajući tužilac Sudu BiH uputio predlog za određivanje jednomesečnog pritvora. Očekuje se da će u ponedeljak u Sudu BiH biti održano ročište o određivanju pritvora.

"Citiraću tužioca Čamparu: 'Meni niko nije pomagao. To je bilo u mojoj glavi, niko me nije ni savetovao i nahuškao. Ja ne želim da neko zbog mojih postupaka ispašta.' Sklopljen je neki dogovor da će razgovor biti nastavljen kada mu bude puštena supruga i kada nam se ona javi. Njegova supruga ništa nije kriva, on se s njom normalno pozdravio i izljubio dijete, ona ništa nije znala", kazao je Dupovac.Prema njegovim tvrdnjama, Jašarević je tokom saslušanja pokazivao znakove realnosti. Pitao je za povređenog policajca kojeg je ranio u svom pohodu.

"U tim momentima, kada realno sagledava stvari, Jašarević je govorio kako mu je žao policajca. Kazao je da mu je žao i majke koja se nasekirala te se brinuo za suprugu koju je ostavio. Međutim, u drugim momentima prilikom ispitivanja, njega, kako to mi kažemo, 'prenese' i onda počene da govori o stvarima iz svog imaginarnog sveta radikalnog islama. Govori kako mu je za to što je učinio zagarantovan dženet ili raj i takve stvari", pojasnio je Dupovac.

On je istakao da će zbog ovakvog ponašanja njegovog klijenta tražiti Jašarevićevo neuropsihijatrijsko veštačenje.

"Nisam siguran da on može da shvati svaki aspekt dela koje je učinio", zaključio je Dupovac, istakavši da se Jašarević njemu nije puno otvarao, jer nema poverenje u advokata koji mu je određen po službenoj dužnosti.

Dodik: Reći da je BošnjakGovoreći o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, Milorad Dodik, predsednik RS, napomenuo je da je u medijima u FBiH i juče isticano da je to uradio državljanin Srbije.

"Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati", naglasio je Dodik i dodao da se potenciranjem priče da je napadač državljanin Srbije želi očuvati i stereotip da je Srbija leglo zla, iako vehabijski pokret u suštini svoje ideološke centre na Balkanu ima u BiH.


Kurir

Autoru:  Barbara. [ 31 Okt 2011, 14:31 ]
Tema posta:  Re: Hronika

Vehabije nezadovoljne nedostatkom koncepcije novopazarskog teroriste (VIDEO)

Slika
Džihad mora biti javan i smislen, a ne besciljno krvoproliće

Nusret Imamović, koji se smatra neformalnim vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ogradio se od napada na ambasadu SAD u Sarajevu, na koju je u petak pucao pripadnik te zajednice Novopazarac Mevlid Jašarević.

Imamović je, prema klipovima objavljenim na "YouTube"-u, kazao da "oni ne pozivaju ljude da čine nasilje".

"Ovaj postupak je neispravan. Mi ga ne podržavamo. Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može se naći ni opravdanje pred Alahom Subhane Ve Teala", rekao je Imamović.

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=WdNMGGv7QzA [/youv]

On ističe da "besciljno krvoproliće nije propisano verom, već da je verom propisan džihad", a to je, kako je rekao, "borba na Alahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vere".

"Taj džihad mora biti biti javna i obznanjena borba od poznate legalne strane poznatom neprijatelju sa poznatim ciljevima i uslovima", kazao je Imamović i dodao da "Poslanik nikada nije organizovao niti vodio bilo kakav tajni džihad".

[youv]http://www.youtube.com/watch?v=JDiTRchc-3w [/youv]

Imamović je jedan od stanovnika (vehabija) Gornje Maoče koji su bili uhapšeni u akciji pod nazivom "Svetlost" u februaru prošle godine. On i još sedam osoba su bili osumnjičeni za organizovani kriminal, ugrožavanje teritorijalne celovitosti i napad na ustavni poredak BiH, izazvanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Međutim, protiv njih nikad nije podignuta optužnica.


(trojka.rs/izvor: Tanjug)

Autoru:  Barbara. [ 31 Okt 2011, 17:14 ]
Tema posta:  Re: Hronika

KANADSKI VOJNIK UMIRE, OTROVAN OSIROMAŠENIM URANIJUMOM U BIH?!

Slika

OTAVA - Bivši kanadski vojnik Paskal Lakoste, koji tvrdi da je otrovan osiromašenim uranijumom dok je služio u BiH, planira da štrajkuje glađu ispred kancelarije kanadskog ministra za boračka pitanja dok ne dobije medicinsko lečenje ili dok ne umre.

Lakoste planira da počne štrajk glađu 5. novembra, javlja kanadska televizija CTV.

Ovaj stanovnik Kvebeka izabrao je taj datum, jer pretpostavlja da će njegovo oslabljeno telo prestati da funkcioniše šest dana kasnije na Dan sećanja.

Lakoste (38) navodi da su mu ministar za boračka pitanja Steven Blanej i njegovo ministarstvo odbili niz zahteva za toksikološke testove i tretmane dekontaminacije iako je njegov lekar rekao da u telu ima neobično visok nivo uranijuma.

Međutim, kanadska vlada ne veruje da osiromašeni uranijum predstavlja potencijalni rizik za veterane, jer je mali broj kanadskih vojnika došao u kontakt sa uranijumom.

Zvanična Otava, takođe, tvrdi da su testovi urađeni pre desetak godina na malom broju vojnika pokazali da ne postoji toksičan nivo osiromašenog uranijuma.

Ali, Lakoste, koji boluje od neurološkog poremećaja, neplodnosti i hroničnog bola, insistira da poseduje sve medicinske dokaze kao potvrdu tome.

“Ako moja zemlja očekuje od mene da umrem umesto da se lečim onda prihvatam sudbinu, ali to ću uraditi javno”, rekao je Lakoste, koji planira da štrajkuje glađu u svom automobilu parkiranom ispred Blanejeve kancelarije.

On je dodao da je poslednjih 12 godina proveo u muci i patnji i da mu je život nikakav.

Osiromašeni uranijum, koji se koristi u nekim oblicima municije i naoružanja je gusti nusprodukt obrađenog uranijuma.


Novinske agencije

Stranica 1 od 145 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/