Forum Srbija
http://forum-srbija.com/

Svemir
http://forum-srbija.com/viewtopic.php?f=11&t=39201
Stranica 1 od 8

Autoru:  Sanja [ 21 Sep 2014, 23:40 ]
Tema posta:  Svemir

Otkrivena potpuno drugačija galaksija
Nešto neočekivano se nalazi u njoj


Slika

Ovo na slici je do sada neviđena galaksija. Naučnici su malo iznenađeni pošti ima gustiu zvezda 15.000 puta veću nego u Mlečnom putu. Inače, udaljena je 50 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Istraživači sa Univerziteta u Juti veruju da bi sada mogli da dokažu svoju teoriju da ove male galaksije mogu da imaju crne rupe u sredini zahvaljujući svojoj gustini. Ovo otkriće sugeriše i da bi patuljaste galaksije zapravo mogle biti delovi drugih galaksija nastalih prilikom njihovog sudara.

"Ne znamo ni jedan drugi način na koji bi mogla nastati ovako velika crna rupa u tako maloj galaksiji", kažu naučnici.

Istraživački tim je došao do ovog otkrića nakon proučavanja fotografija snimljenih svemirskim teleskopima Hubble i Gemini North, piše Independent.


domino

Autoru:  Sanja [ 21 Sep 2014, 23:42 ]
Tema posta:  Re: Svemir


Po prvi put a to je vrlo značajna stvar
Otkrivena voda van solarnog sistema


Slika

Naučnici sa Carnegie Instituta su otkrili dokaze o postojanju vode van solarnog sistema. I to po prvi put ikada.

Ledeni oblak se po svemu sudeći nalazi kod patuljka W0855 na samo 7 svetlosnih godina od nas. Ova zvezda je inače četvrta najbliža od nas.

Zvezdu je prva uočila NASA, a smatra se da je W0855 zapravo negde između gasnog giganta i zvezde. Temperature su poput onih ne Zemlji i severnom polu a svemirsko telo je tri puta veće od Jupitera ali ne dovoljno veliko da bi započelo nuklearnu fuziju kako bi postala zvezda.

Sada su uz pomoć infracrvenog teleskopa prikupljeni podaci koji ukazuju da se na ovoj planeti nalazi voda u formi leda.


Dokazi o postojanju vode van solarnog sistema mogu da ukazuju i da tamo negde postoje uslovi za život
.

domino

Autoru:  Sanja [ 27 Sep 2014, 00:12 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Činjenice o svemiru koje će vas ostaviti bez daha


Slika

Pojam svemira sam po sebi izaziva znatiželju kod većine ljudi, a posebno ove činjenice koje do sada, sigurni smo, niste znali. Možda se zaprepastite.

1. Sunce čini 99,8 odsto UKUPNE MASE čitavog Solarnog sistema!

Podsetimo, deo solarnog sistema je i naša planeta, Zemlja, kao i ostalih sedam planeta sa svojim satelitima.

2. Postoji oblik gasa u sazvežđu Akila, koji sadrži dovoljno alkohola za čak 400 milijardi pinti piva!

3. Otkriveno je na hiljade planeta van Sunčevog sistema, samo u poslednjih 20 godina.

4. „Zvuk” svemira je nalik vrisku izuzetno visoke frekvencije.

5. Sve planete Sunčevog sistema kada bi se naslagale jedna pored druge, tačno bi ispunile toliki prostor, kolika je razdaljina Meseca od Zemlje.

6. Jednom fotonu je potrebno 170.000 godina da iz jezgra Sunca izađe na njegovu površinu i počne da širi toplotu.

Slika

7. Ipak, zbog pritiska u svemiru, ljudsko uho ne bi bilo u stanju da čuje bilo kakav zvuk.

8. Saturnovi prstenovi se neprestano pojavljuju i nestaju, nikada ih nije identičan broj vidljiv.

9. Najveći Saturnov prsten otkriven je tek 2009. godine

10. Postoji savršen ŠESTOUGAONI oblak na Saturnovom severnom polu.

11. Postoji asteroid u našem polarnom sistemu koji se ove Čariklo, a koji ima identične prstenove kao Saturn.

12. Jupiter je dva i po puta veći od površine svih ostalih planeta Sunčevog sistema ZAJEDNO.

13. Ako bi neko upao u famoznu „crnu rupu”, ona bi ga izbacila u obliku špageta.

Slika

14. Otisci stopala će na Mesecu ostati ZAUVEK.

15. Asteroid veličine Marsa se suddario sa Zemljom pre oko 4,5 milijarde godina.

16. Sve i svi smo nastali od zvezdane prašine.

Autoru:  Sanja [ 17 Okt 2014, 00:14 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Čovek koji je prvi šetao svemirom prošao je PAKAO i LEPOTU koje je nemoguće opisati


Kada je izašao iz svemirske letelice, 500 kilometara iznad Zemlje, Aleksej Leonov nije imao osećaj da se pomera s mesta, ali se zapravo kretao oko naše planete brzinom nekoliko puta većom od mlaznog aviona.

Slika
Aleksej Leonov danas

Ogromno, živopisno prostranstvo Zemlje pružalo se ispred njega, nalik na džinovsko platno različitih boja i tekstura.


Leonov je bio prvi čovek koji je imao priliku da vidi našu planetu iz tako veličanstvene perspektive. Bio je opčinjen:


“To je jednostavno nemoguće pojmiti. Samo tamo gore možeš da osetiš tu veličinu - ogromne dimenzije svega što nas okružuje”, opisao je tada svoje iskustvo.


Vest o prvoj svemirskoj šetnji 18. marta 1965. izazvala je i šok i oduševljenje.


Leonov, koji danas ima 80 godina, u intervjuu mreži BBC otkriva niz nepredviđenih događaja koji su povratak na Zemlju pretvorili u scenario vredan da po njemu bude snimljen holivudski film.

Slika
Pripreme za prvu šetnju svemirom

Nekoliko minuta nakon što je izašao iz svemirske letelice, Leonov je shvatio da mu se skanfander naduvao kao balon, sprečavajući ga da ponovo uđe. Kasnije kosmonaute umalo nije progutala ogromna vatrena lopta nakon što je u letelici porastao nivo kiseonika. Prilikom povratka na Zemlju, posada se usled ogromnog gravitacionog ubrzanja spustila stotine kilometara od cilja, u udaljeni deo Sibira u kome žive samo vukovi i medvedi.


Sovjetske vlasti nisu obelodanile probleme tako da je godinama samo mali broj ljudi znao istinu, jer je sovjetska cenzura je strogo kontrolisala koje će informacije biti objavljene.


Aleksej Leonov je imao dva sata na raspolaganju da uvežba svemirsku šetnju u jednoj od novih letelica. Kada mu je vreme isteklo, trebalo je da izvesti Sergeja Koroljova, tadašnjeg šefa sovjetskog svemirskog programa, o bezbednom izlasku i ulasku u svemirski brod.


“Srce mi je lupalo. Kako da sastavim izveštaj?”, seća se Leonov. Brzo je, međutim, prebrodio strah i posvetio se zadatku. Posle brifinga, obratio mu se Jurij Gagarin:


“Mislim da su tebe odabrali. Ti ćeš obaviti svemirsku šetnju”.

Slika
Bio je odabran

Za misiju nazvanu “Voshod” (izlazak sunca) 2 bio je potreban “svemirski šetač” (koji je istovremeno bio i navigator) i komandant koji će pilotirati brodom.


Mesto komandanta zauzeo je Pavel Beljajev, iako su lekari bili zabrinuti zbog povrede noge koju je zadobio tokom vežbe skakanja s padobranom.
Beljajev je bio 10 godina stariji od Leonova i bio je pilot borbenog aviona u poslednjim danima Drugog svetskog rata.


Iz otvora svemirske letelice, Leonov je video Grčku, Balkan, Krim i Baltičko more.


“Osećao sam se kao zrnce peska”, seća se on.


Leonov je bio vezan za brod pet metara dugom “pupčanom vrpcom”. Da bi proverio granice svog kretanja, bacio se u bezdan. Počeo je da se okreće, ali ga je kabl zadržao. Napolju je proveo oko 10 minuta. Kada je krenuo nazad, shvatio je da nešto nije u redu. Usled nedostatka atmosferskog pritiska u svemiru, skafander mu se naduvao kao balon.


“Odelo mi se deformisalo, šake su iskliznule iz rukavica, stopala su ispala iz cipela. Odelo je lebdelo oko mog tela. Morao sam nešto da uradim”, seća se Leonov.

Slika
Istorijska šetnja bila je sve samo ne laka

Nije mogao da se vrati u brod vukući kabl, osim toga, u deformisanom odelu nije bilo šanse da prođe kroz otvor broda. Odlučio je samoinicijativno da ispusti pola vazduha iz odela kroz ventil. Osetio je prve simptome dekompresione bolesti, trnce u nogama i rukama. Kada je najzad stigao do otvora, ubacio je kameru, uhvatio se za stranice i provukao prvo glavu. Usled velikog fizičkog napora, temperatura mu je skočila, postojala je opasnost od toplotnog udara i nekontrolisanog znojenja.Najteže mu je bilo da se okrene, kako bi bio siguran da će “pupčana vrpca” ući unutra, a vrata da se zatvore.


“Bilo je to najteže od svega: bio sam u tom odelu i morao sam da se okrenem u hermetičkoj pregradi, ali od toliko znojenja, ništa nisam mogao da se vidim”, kaže Leonov, koji je tog dana izgubio 6 kilograma.


Kada se najzad vratio unutra zadesio ih je novi problem. Nivo kiseonika je postepeno rastao i pretila je opasnost od požara.


Kosmonauti su očajnički pokušavali da snize temperaturu i vlažnost u letelici. Na kraju je pritisak počeo da pada.

Slika
Korak koji je promenio istoriju

“Na sreću, motori nisu varničili. Varnica bi izazvala eksploziju i mi bismo se pretvorili u paru”, kaže Leonov.


Tokom spuštanja na Zemlju, modul sa opremom, u kome su bili motori i gorivo, nije se u potpunosti odvojio, kao što je bilo planirano. Kosmonauti su bili izloženi jakom gravitacionom ubrzanju kada su oprema i moduli za sletanje počeli da se tumbaju, ali su njihove muke okončane kada je kabl kojim su bili pričvršćeni za letelicu izgoreo, oslobodivši kapsulu u kojoj su bili. Modul za sletanje se spustio padobranom duboko u Sibiru, usred šume breza i jela.


Tek posle sedam sati kosmonauti su od kontrolne stanice u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj dobili vest da su primili šifrovani signal koji im je Leonov poslao.


Izloženi opasnosti da ih pojedu vukovi i medvedi, jer je mart mesec parenja, kada su životinje najagresivnije, kosmonauti su proveli dve noći u šumi. Kada su vraćeni u Bajkonur, dočekali su ih Koroljov i Gagarin. Leonov je kasnije morao da objasni zašto je prekršio protokol kada je ispustio vazduh iz odela, bez konsultacije s kontrolnom službom na Zemlji.“Šta bi bilo da sam to uradio?”, upitao je on. “Vi biste sastavili komisiju. Komisija bi birala predsednika, a predsednik bi razgovarao sa mnom. Znao sam da imam još samo 30 minuta i nisam želeo da kontrola upadne u paniku.”


blic

Autoru:  Braca [ 17 Okt 2014, 21:14 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Tamna materija prvi put direktno detektovana?| Tanjug

Neobični signal koji je registrovala Evropska svemirska opservatorija (ESO) mogao bi da bude prvi dokaz postojanja čestica tamne materije.


Slika


Reč je o interpretaciji i moguće je da će biti potrebne godine da bi se ona verifikovala, ali ukoliko bude potvrđena, to će predstavljati dramatičan napredak u razumevanju kosmosa.

Premda čini 85 odsto ukupne materije u svemiru, tamnu materiju je nemoguće videti. Veruje se da mreža ove misteriozne materije, koja se proteže celim svemirom, daje kosmosu strukturu. Naučnici je dosad nikada nisu direktno detektovali.

Istraživači sa Univerziteta u Lesteru uočili su čudan signal analizirajući podatke koje je tokom 15 godina prikupljala orbitalna opservatorija XMM-Njuton Evropske svemirske agencije (ESA). Oni su primetili da se intenzitet iks-zraka povećava za oko 10 odsto svaki put kada bi letelica posmatrala granicu Zemljinog magnetskog polja okrenutu prema Suncu.

Ovaj efekat je nemoguće objasniti konvencionalnim modelima, jer se očekuje da intenzitet iks-zraka bude svuda jednak u svemiru, kad god se merenje sprovodi, objasnio je za "Gardijan" astronom Endi Rid, koji je učestvovao u istraživanju.

Ne mogavši da nađu objašnjenje u tradicionalnoj fizici, naučnici su se okrenuli alternativnim teorijama, od kojih jedna, čini se, da je pravi odgovor: teoretske čestice tamne materije poznate kao aksioni, izbijaju iz jezgra Sunca i proizvode iks-zrake kada udare o Zemljino magnetno polje.

"Ukoliko je model tačan, to bi značilo da smo detektovali aksione, tj. komponentu tamne materije za koju su svi ubeđeni da postoji", kazao je Rid.

Martin Barstou, predsednik britanskog Kraljevskog astronomskog društva, pozdravio je ovo otkriće.

"Ovo je neverovatan rezultat. Ukoliko bude potvrđen, to će biti prva direktna detekcija i identifikacija tajanstvenih čestica tamne materije, što će fundamentalno uticati na sve naše teorije o kosmosu", istakao je on.

Naučnici raspravljaju o postojanju tamne materije od 1933. kada je švajcarski astrofizičar Fric Zviki primetio da neka nevidljiva materija vrši gravitaciono delovanje na udaljenu galaksiju.

Trenutno se sprovodi nekoliko eksperimenata u potrazi za tamnom materijom, ali dosad nijedan nije došao do konkretnih dokaza o postojanju aksiona, teoretske osnovne čestice tamne materije čija je masa sto milijardi puta manja od elektrona.

Autoru:  Sanja [ 18 Okt 2014, 00:41 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Malo zrno iz svemira koje je promenilo sve - Život je na Zemlju stigao ovako?Sonda Roseta uskoro bi trebalo da napravi veliki korak za nauku i sleti na kometu Čurjumov-Gerasimenko. Zbog brzine kretanja komete, naučnici pokušaj sletanja na njenu površinu porede sa sletanjem na ispaljeni metak u pokretu.

Slika

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da će 12. novembra pokušati da spusti svoj „Philae" lender na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Mesto koje je odabrano za spuštanje opreme za ispitivanje komete nazvano je „Site J".

Rosetta se svakim danom približava površini komete i trenutno se nalazi na visini od svega 10 kilometara od svog cilja, javlja BBC.

Sletanje na površinu Čurjumov-Gerasimenko trajaće oko sedam sati.

Ipak, pre toga, Rosetta mora izvezdi više ključnih manevara, pa bi misija mogla biti prekinuta, ukoliko se promaši tačna lokacija.

Tokom spuštanja, Philae će praviti fotografije i uzimati uzorke prašine, gasa i plazme iz okruženja blizu površini komete.

Takođe, napraviće poslednju fotografiju Rosetta orbitera, a očekuje se da će prve slike stići na Zemlju nekoliko sati posle odvajanja sonde i lendera.

Nakon spuštanja, Philae će napraviti panoramsku fotografiju svog okruženja, a prvi eksperimenti biće izvedeni samo sat vremena od spuštanja. Trajaće 64 sata, zbog ograničenog kapaciteta baterija lendera.

Zbog brzine kretanja komete, naučnici pokušaj sletanja na njenu površinu porede sa sletanjem na ispaljeni metak u pokretu.

Komete su delovi materijala preostali iz doba formiranja prvih planeta, kada je Sunce bilo samo vreli disk prašine i gasa.

Sačinjene su od leda, prašine i malih čestica kamena, a postoji mogućnost da su donele vodu na Zemlju i čak „oplodile" našu planetu prvim gradivnim elementima živih bića.

Roseta je putovala duže od jedne decenije, od kako je 2. marta 2004. lansirana iz Francuske Gvajane.


domino

Autoru:  Vuk [ 18 Okt 2014, 23:02 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Šta je ova letelica SAD radila na tajnoj misiji u svemiru?| Independent

Tajna svemirska letelica bez ljudske posade, koja je provela skoro 2 godine na tajnoj misiji orbitirajući oko Zemlje, sletela je u SAD, piše "Independent".


Slika
Slika

Letelica, koja podseća na minijaturnu verziju spejs šatla, bezbedno je sletela u vojnu bazu u Kaliforniji.

S obzirom na tajnost misije, pojavile su se brojne teorije koje pokušavaju da odgonetnu šta je letelica X-37B radila u svemiru tokom 674 dana provedenih u orbiti.

Pojedini stručnjaci spekulišu da je letelica nosila špijunsku opremu, dok pojedine teorije zvuče kao da su došle iz nekih od filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu, uključujući i tvrdnju da je svemirska letelica bila u stanju da „krade“ satelite drugih nacija.

Američko vazduhoplovstvo ne otkriva nikakave detalje u vezi sa ovom mislijom, a jedini zvaničan podatak u vezi sa vremenom provedenim u svemiru odnosi se na „eksperimente u orbiti“.

Ovaj program je od početka na određeni način predstavljao siroče s obzirom da je nadležnost nad njim bila poveravana brojnim agencijama, a među njima je bila i NASA.

Letelica koja je sletela u SAD 17. oktobra jedna je od dve koje je napravio Boing, a u pitanju je treća misija programa koji je započet u decembru 2012. godine.

SAD planiraju da lansiraju i četvrtu misiju tokom 2015. godine

Autoru:  Vuk [ 19 Okt 2014, 17:15 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Kako izgleda Evropa iz svemira?Izvor: Mashable

Astronaut Aleksandar Gerst je objavio video snimak, koji se na Jutjubu pojavio u subotu, kako iz svemira prelazi preko evropskog kontinenta.


phpBB [video]

Slika
Slika


Video je snimljen na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja lebdi na visini od 400 km.

Doktor geofizike i astronaut agencije ESA, inače poreklom Nemac, dva puta je pokazao preletanje preko rodne Nemačke.

Njemu nije strano deljenje fotografija i ovakvih snimaka putem društvenih mreža.

Poslednjih dana tvitovao je fotografije Svemirske stanice u sumrak, uragana Gonzalo i slično...

Autoru:  Vuk [ 19 Okt 2014, 17:23 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Kometa večeras prolazi tik pored Marsa


Nebo će ovog vikenda biti poprište događaja koji se viđa svakih približno milion godina - kometa veličine male planine proleteće u nedelju na veoma maloj udaljenosti pored Marsa.


Slika

Kometa imena Sajding spring (C/2013 A1) približiće se Marsu na oko 140.006 kilometara pri brzini od 202.767 kilometara na sat.

Američka svemirska agencija NASA promeniće zadatke pet svojih robotskih sondi oko Marsa kako bi pratile kometu, čiji će ulazak u unutrašnji sunčev sistem biti prvi put zabeležen.

Prolazak komete pratiće i evropske i jedna indijska letelica koje kruže oko crvene planete.

Robotske sonde će pratiti dolazak komete, a zatim se zakloniti iza Marsa kako bi izbegle oštećenja od potencijalno opasnog otpada iz repa komete.

U slučaju udara komete u planetu, što je malo verovatno, veruje se da bi napravila krater prečnika oko 500 kilometara.

NASA se nada da će proučavanjem putanje komete, naučnici dobiti bolji uvid u komete koje prolaze blizu Zemlje.

Autoru:  Braca [ 20 Okt 2014, 00:27 ]
Tema posta:  Re: Svemir

Crne rupe: 10 fascinantnih stvari koje niste znaliBusinessinsider

Crne rupe su jedini objekti u svemiru koji mogu da zarobe svetlost zahvaljujući snazi svoje gravitacije i smatraju se najvećim objektima u univerzumu. Pogledajte neke od stvari koje sasvim sigurno niste znali o crnim rupama.


Slika


Uprkos decenijama provedenih u proučavanju, one i dalje predstavljaju veliku misteriju za naučnike koji ih posmatraju, a mi vam dajemo 10 razloga zašto je to tako:

Crne rupe ne usisavaju

Neki misle da su crne rupe poput kosmičkih usisivača koji usisavaju prostor oko njih. Međutim, crne rupe su poput bilo kog drugog objekta u svemiru, sa jednim izuzetkom – poseduju jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo na mesto Sunca stavili crnu rupu identične mase, Zemlja ne bi bila usisana, već bi nastavila da oribitra oko crne rupe kao što to danas čini oko Sunca.

Crne rupe izgledaju kao da usisavaju materiju sa svih strana, ali ovo je uobičajena zabluda. Zvezde „skidaju“ deo svoje mase u formi zvezdanih vetrova, a onda materijal u tim vetrovima potpada pod uticaj gravitacionog polja crne rupe.

Crne rupe je predvideo Karl Švarcšild

Ajnštajn nije otkrio postojanje crnih rupa – iako njegova teorija relativiteta predviđa njihovo formiranje. Karl Švarcšild je bio prvi koji je koristio Ajnštajnove revolucionarne jednačine kako bi pokazao da bi crne rupe zaista mogle da budu stvorene.

U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu.

Ukoliko bismo smanjili Zemlju na veličinu kikirikija, ona bi bila dovoljno gusta da formira crnu rupu.

Crne rupe bi mogle da izrode nove univerzume

Iako se ovo može činiti pomalo čudnim, posebno zbog toga što nismo sigurni da drugi univerzumi postoje, ali teorija iza ove tvrdnje je aktivno polje istraživanja.

Singularitet u centru crne rupe razlaže naše standardne zakone fizike i u teoriji bi mogao da promeni te uslove i stvori novi, donekle izmenjen, univerzum.

Crna rupa može da napravi špagete od vas i svega ostalog

Crne rupe imaju iznenađujuću sposobnost da nas bukvano izduže u dugačku nit. Ova fenomen se prigodno zove „špagetifikacija“.

Ona funkcioniše tako što ima veze sa tim kako se gravitacija ponaša na razdaljini. Trenutno su naše noge bliže centru Zemlje i samim tim su jače privučene nego naša glava. Pod uslovima ekstremne gravitacije, recimo blizu crne rupe, razlika u privlačenju bi počela da radi protiv nas.

Crne rupe vremenom isparavaju

Crne rupe ne uvlače samo stvari, već ih i izbacuju.

Ovo iznenađujuće otkriće je prvi put predvideo Stiven Hoking 1974. godine i ovaj fenomen se naziva „Hokingova radijacija“.

„Hokingova radijacija“ izbacuje masu crne rupe u svemir i vremenom to čini sve dok postoji masa, na samom kraju ubijajući crnu rupu.

Crne rupe se vremenom usporavaju

Vreme usporava kada stignete do horizonta događaja – tačke bez povratka.

Kako se približavate horizontu događaja, krećete se jako velikim brzinama usled jake sile gravitacije crne rupe da se vreme usporava.

Crne rupe su ultimativne fabrike energije

Crne rupe znatno efikasnije stvaraju energiju od našeg Sunca.

Naučnici čak smatraju da bi ta vrsta energije mogla da bude korišćena kako bi napajala svemirske brodove budućnosti.

Crne rupe bukvalno uvlače prostor oko njih

Što dublji „bunar“ napravite u svemiru, to se prostor više krivi. A najdublje „bunare“ prave crne rupe. One stvaraju toliko duboke bunare da ništa nema toliko energije da iz njih izađe, pa čak ni svetlost.

Crne rupe ograničavaju broj zvezda u svemiru

Zvezde se širom univerzuma formiraju u okviru gasnih oblaka. Međutim, ovi gasni oblaci prvo moraju da se ohlade kako bi stvorili uslove potrebne za stvaranje zvezdanih formacija.

Supermasivne crne rupe u centru galaksija emituju velike količine čestica velike energije koje greju ove gasne oblake oko njih, tako sprečavajući njihovo hlađenje i stvaranje zvezdanih formacija.

Sve može da postane crna rupa – u teoriji

Jedina razlika između crne rupe i našeg Sunca jeste to da je centar crne rupe izuzetno gust materijal koji joj daje jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo smanjili naše Sunce na prečnik od svega 6 kilometara, onda bismo smanjili njegovu masu na neverovatno mali prostor, što bi ga učinilo izuzetno gustim da postane crna rupa.

Bilo šta može biti pretvoreno u crnu rupu u teoriji, ali u stvarnosti znamo samo za jedan način na koji ona može biti stvorena, a to je gravitacioni kolaps izuzetno masivne zvezde – 20 do 30 puta masivnije od našeg Sunca.

Stranica 1 od 8 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/